Baby's Houden van Babypraat!

Als volwassenen met baby's praten, verandert vaak automatisch hun stemgeluid en de mimiek van hun gedrag. We praten langzamer, met meer melodie (soms haast zingend) en met meer herhaling.

Onze aparte manier van doen tegen baby's, laten we eerlijk zijn tegen een volwassen persoon zouden we ons nooit zo gedragen ;), maakt het voor baby's gemakkelijker om onze emoties en bedoelingen te begrijpen. Onderzoek toont zelfs aan dat ons speciale gedrag helpt om de baby's te leren praten.

Interessant is het dat baby's ook een duidelijke voorkeur voor deze 'babypraat' hebben. Tijdens een onderzoek van dr. Robin Cooper en dr. Richard Aslin  kregen baby's van twee dagen oud audio geluiden van volwassenen te horen. In sommige testen hoorde de baby's zakelijke speeches. In andere testen hoorde de baby's 'babypraat' van de volwassen sprekers. 

De pasgeborenen bepaalde zelf hoe lang ze bleef luisteren naar de audio opnames, als hij zijn hoofd wegdraaide van de luidsprekers werd het fragment gestopt. De baby's gaven allemaal de voorkeur aan de 'babypraat', ze bleven er veel langer geïnteresseerd naar luisteren dan naar de zakelijke toespraak! (Cooper en Aslin 1994).

Dus laten we vooral doorgaan met onze natuurlijke manier van doen rondom baby's! Hoge stemmetjes opzetten, rare gezichten trekken en vrolijke handgebaren onze baby's vinden het allemaal even prachtig. Mocht iemand je heel raar aankijken als je zo praat tegen een baby, dan kun je nu in ieder geval aangeven dat het in de naam van de wetenschap is dat je zo doet ;)

Referenties
1. Cooper RP and Aslin RN. 1994. Developmental differences in infant attention to the special properties of infant-directed speech. Child. Dev. 65(6):1663-77

Reacties