Borstvoeding bij Pasgeborenen - Vermijd Speen en Fles

Om borstvoeding te laten slagen is een veelgehoord advies: blijf vooral in de eerste periode weg van de speen en de fles. Dit zou kunnen leiden tot tepelverwarring, waardoor het moeilijker wordt voor de baby om om de juiste manier te gaan drinken aan de borst. Is dit advies nog steeds geldig?

Het is inderdaad gebleken uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken dat het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt door het geven van een speen of een fles in de eerste weken na de geboorte van de baby.

In een recent onderzoek werden 700 borstvoedende vrouwen ingedeeld in vier groepen:
1. Cup / vroege speen groep; deze baby's kregen vlak na de geboorte afgekolfde borstvoeding in een cup (kopje) en daarbij ook regelmatig een speen aangeboden.
2. Fles / late speen groep; deze baby's kregen vlak na de geboorte afgekolfde borstvoeding in een fles en pas in een later stadium de speen aangeboden.
3. Cup / Fles groep; deze baby's kregen vlak na de geboorte afgekolfde borstvoeding in een cup (kopje) en fles aangeboden.
4. Cup / late speen groep; deze baby's kregen vlak na de geboorte afgekolfde borstvoeding in een cup (kopje) en pas in een later stadium de speen aangeboden.

De data werd verzameld op baby's leeftijden van 2, 5, 10, 16, 24 , 38 en 52 weken.

De resultaten waren heel duidelijk: aangeboden extra voedingen die niet aan de borst plaatsvonden (cup of fles) hadden een negatief effect op de periode waarin de vrouwen borstvoeding konden geven. Er waren geen verschillen tussen de cup-feedings en flesvoedingen. Bij baby's geboren met een keizersnede gaf het de cup-feeding wel een vergrote kans op een langere borstvoedingsperiode.

Bij de groepen met een vroege introductie van de speen was het effect heel duidelijk merkbaar, exclusieve borstvoeding kwam niet meer veel voor bij deze baby's omdat het aanleren van het zuigen op de speen de baby's moeilijkheden bracht om goed te leren borstvoeden. De groepen waarin de speen pas in een later stadium werd geïntroduceerd, ondervonden geen effect op de duur en exclusiviteit van de borstvoeding.

Belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat het gebruik van een speen en fles bij een pasgeboren baby de kans vergroot op een kortere periode van exclusieve borstvoeding. Maar ook de totale borstvoedingsperiode wordt er negatief door beïnvloed (Howard e.a., 2003).

Laat je baby dus eerst helemaal goed leren om aan de borst te drinken. Vooral de eerste weken na geboorte zijn belangrijk om een goede 'borsttechniek' aan te leren. Zowel jij als je baby moeten borstvoeding leren geven. Uiteraard is het geven van een speen helemaal niet nodig, de borst is tenslotte de natuurlijke speen. Hoe meer je baby aan de borst zuigt, hoe beter je melkproductie zal zijn. Maar mocht je toch een speen willen geven, wacht hier dan mee tot je baby minimaal een paar weken oud is.


Referentie
1. Cynthia R. Howard, Fred M. Howard Bruce Lanphear, Shirley Eberly, Elisabeth A. deBlieck, David Oakes, Ruth A. Lawrence. ‘Randomized Clinical Trial of Pacifier Use and Bottle-Feeding or Cupfeeding and Their Effect on Breastfeeding’, 2003.


Reacties