Geboren met Sociaal Geheugen

De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken laten verrassende resultaten zien met betrekking tot het sociale gedrag van pas geboren baby's. Eeuwenlang is men ervan uitgegaan dat baby's maar weinig konden. Eten, poepen, plassen en slapen. Ook de reden achter vele (inmiddels achterhaalde) 'opvoedingsmethodes', waarin meestal centraal stond dat je baby's niet mocht verwennen, moest laten huilen (onder andere voor de ontwikkeling van de longen) en niet teveel moest oppakken. Een baby kon je tenslotte niet 'verpesten', het kon immers nog niets. Het krijgen van 'controle' over de baby was vele malen belangrijker, dan troosten en liefde geven.

Recent onderzoek wijst uit dat pasgeborenen (minder dan vier dagen oud) al een voorkeur hebben voor gezichten die reageren op hen door middel van expressie in het gezicht. Het lijkt erop dat baby's al weten dat deze sociale volwassenen met hen gaan communiceren. Op het moment dat de volwassenen een neutrale, nietszeggende gezichtsuitdrukking laat zien aan de baby, reageren de baby's met veranderd gedrag, kijken weg en tonen tekenen van stress (Nagy 2008).

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, er zijn inmiddels meerdere wetenschappelijke onderzoeken die allemaal dezelfde richting uitwijzen:

Baby's kunnen veel meer begrijpen en voelen dan we ooit hadden kunnen bedenken!


Referentie
1. Nagy E. 2008. Innate intersubjectivity: newborns' sensitivity to communication disturbance. Dev Psychol. 44(6):1779-84.


Reacties