'Gemakkelijke' Baby's

Als je zwanger bent dan hoop je waarschijnlijk op een 'gemakkelijke' baby. Ik denk dat niemand precies weet wat dit eigenlijk inhoudt, maar het is zo ongeveer de volgende opsomming:
  • Weinig huilen
  • Snel doorslapen
  • Veel (alleen) slapen
  • Laat zich gemakkelijk door andere (dan mama) verzorgen

Kijkend naar de opsomming kan ik jullie eerlijk bekennen: dan ben ik er behoorlijk bekaaid afgekomen. Mijn twee baby's sliepen pas door met twee jaar. Ze wilden de eerste periode alleen door mij worden verzorgd. Zelfs papa was nog niet bekend genoeg. Ze sliepen relatief weinig en ook het liefst bij mama, dus niet alleen in hun bedje. Weinig huilen was alleen zo, als ze bij mama in de buurt waren en vaak ook nog aan de borst lagen.

Conclusie: geen 'gemakkelijke' baby's voor mij. Toch? Het vreemde is dat ik het zo wel heb ervaren. Het is een andere denkwijze. Ik heb intens genoten van de babytijden. Ze waren altijd dicht bij mij, meestal in de draagdoek. Ze gingen overal mee naar toe. Met de borst had ik altijd het lekkerste eten voor ze bij me en ook als troost werkte de borst vaak perfect. 's Avonds lagen ze bij ons op de bank en als we naar bed wilden gaan, dan gingen we gewoon met z'n allen. Doordat ze bij ons sliepen, kon ik ze veel sneller troosten als ze wakker begonnen te worden. Waardoor de nachten wel onderbroken waren, maar vaak niet gebroken.

Het bijzondere wil dat onze baby's waarschijnlijk in een andere gezinssituatie zouden zijn betiteld als 'moeilijke' baby's. Sommige baby's accepteren sneller dat de situatie niet zo is als ze instinctief verwachten. Mijn baby's dus duidelijk niet, maar was de stempel 'moeilijke' baby's dan wel gerechtvaardigd geweest? Mijn baby's hadden behoefte aan (veel) lichamelijk contact, (zeer) regelmatig borstvoeding en veel aandacht. Hoe meer we over baby's te weten komen, hoe meer we erachter komen dat alle (dus zelfs de 'gemakkelijke') baby's dit nodig hebben.

Eigenlijk is het dus je eigen interpretatie over jouw baby die maakt of je je baby als 'gemakkelijk' of 'moeilijk' ervaart. En natuurlijk de manier van verzorging. Als je kijkt naar de persoonlijke behoeften van jouw baby en je komt deze tegemoet, dan is de kans groot dat jullie een hele fijne babytijd krijgen!

Reacties