Huilen - Reageren of Niet?

Alle baby's huilen, het is natuurlijk en normaal. Het is de enige manier voor baby's om een situatie duidelijk te maken. Er is iets aan de hand en de baby heeft hulp nodig. Het klinkt zo simpel. Maar een heleboel mensen twijfelen of ze wel moeten reageren op het huilen van hun baby. Of als ze wel reageren en hoe lang ze dan moeten wachten (bijvoorbeeld 15 minuten) voordat ze reageren. Bang om hun baby's te 'verwennen'.

Er zijn een heleboel meningen te vinden, maar dat is nu net het probleem: het zijn maar meningen. We hebben meer nodig om er zeker van te zijn dat baby's de beste start krijgen. Wat gebeurt er als baby's huilen voor een (lange) periode zonder dat er een verzorger reageert? Volgens twee wetenschappelijke onderzoeken zijn de fysiologische reacties behoorlijk ingrijpend. Periodes van huilen zonder reactie zorgen voor:

- verhoging bloeddruk en hartslag;
- het tegenhouden van bloed zodat de hersens niet goed kunnen circuleren;
- het verlagen van het zuurstofniveau;
- het verhogen van stresshormonen;
- het slinken van de energiereserves.

Dr. Brazy en Dr. Ludington-Hoe concluderen in hun studies dat verzorgers moeten worden gestimuleerd om te reageren op het huilen van hun baby. Snel, consistent en in alle situaties. De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat het reageren op het huilen van baby’s zeer belangrijk is. Het leren kennen van een heleboel (verschillende) meningen kan zeker behulpzaam zijn bij het opvoeden. Maar we moeten niet het belang van verder kijken naar (onafhankelijke!) informatie onderschatten. En daarnaast ons natuurlijke instinct durven volgen.
Referenties
1. J.E. Brazy. 1988. J pediatrics. Mar 112 (3): 457-61. Duke University.
2. S.M. Ludington-Hoe, Case Western U, Neonatal Network 2002 Mar; 21(2): 29-36.

Reacties