Mijn Baby Stinkt Heerlijk

Alleen al van de gedachte van de lucht van poepluiers kan menig (aanstaande) ouder al misselijk worden.
Maar wees gerust, het blijkt dat de poepluiers van je eigen kind een stuk fijner ruiken dan de poepluiers van het kind van je vrienden!

In twee studies werd er gekeken naar hoe moeders reageerden op de ontlasting van hun eigen baby en de ontlasting van iemand anders zijn baby. Voor de eerste studie kregen de moeders een vragenlijst waarin ze moesten invullen hoe ze reageerden op diverse poepluiers. In studie 1 wisten de moeders welke poepluiers van hun eigen baby waren en welke van onbekende baby's. 

Voor de tweede studie kregen de moeders allerlei 'proef luiers' te ruiken. Zij wisten hierbij niet welke luier van hun baby afkomstig was. Ze mochten de luiers labellen in mate van 'viesheid'.

Beide studies lieten zien dat moeders een sterke voorkeur hebben voor de ontlasting van hun eigen kindje. Ze vonden de geur van hun eigen baby's ontlasting vele malen minder vies, dan de geur van andersmans baby.

Waarschijnlijk bedriegen onze neuzen ons gewoon, maar het blijft toch een fantastisch gegeven:
De ontlasting van onze eigen baby ruikt vele malen beter dan die van alle andere baby's! We hebben die luieremmers helemaal niet nodig ;)

Referentie
1. Trevor I. Case, Betty M. Repacholi, Richard J. Stevenson. ‘My baby doesn't smell as bad as yours: The plasticity of disgust’, 2006.

Reacties

Een reactie posten