Nachtvoedingen - de Wetenschappelijke Benadering

Ze horen bij iedere baby: nachtvoedingen. Door veel (aanstaande) moeders wordt hier enorm tegenop gezien. Er wordt in boeken, bladen en op internet natuurlijk ook veel over gecommuniceerd. Meestal met een negatieve nasmaak: 'Er staan je nog heel wat slapeloze nachten te wachten, bereid je maar voor'.
Dan heerst er nog een behoorlijk sterk vooroordeel dat ouders die kiezen voor borstvoeding minder slaap krijgen dan ouders die kiezen voor flesvoeding, want flesvoeding baby's slapen sneller door. Maar is dit wel echt zo?

Van 2002 t/m 2009 zijn er 5 onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. De conclusies waren allemaal hetzelfde: moeders die borstvoeding geven slapen meer.
Ze zijn minder moe en krijgen dus meer slaap dan moeders die kiezen voor flesvoeding of een gemixte vorm (borstvoeding in combinatie met flesvoeding).
Moeders die borstvoeding geven krijgen niet alleen meer slaap, maar hebben ook een betere kwaliteit slaap. Ze hebben een langere periode van diepslapen, waardoor ze 's ochtends beter uitgerust zijn.

De meest recente studie (gepubliceerd in het blad 'Sleep') dateert van 2009 (Dorheim et al.).
Dit was een behoorlijk grote studie waaraan 2830 vrouwen met hun 7 weken oude baby's aan hebben meegedaan. De conclusie was dat moeder die niet exclusief borstvoeding gaven, meer onderbroken slaap hadden en een hoger risico op postnale depressie.

Het geven van borstvoeding geeft dus zeker een voordeel aan de nieuwe baby. De slaap van mama is minder onderbroken en dieper.

Voor de (aanstaande) moeders die zo opzien tegen alle nachtvoedingen: Het is allemaal niet zo erg als het wordt voorgesteld. Natuurlijk, je bent moe, soms zelfs MOE. Dit kan gemakkelijk weken (zelfs maanden ;)) duren. Allemaal waar. Maar in de nachten gebeuren de mooiste momenten. Jij en je nieuwe baby, zo intiem samen. Baby drinkt fijn bij jou en kijkt je aan met zijn grote ogen. Het is gewoon pure liefde in de donkere nacht, daar krijg je energie van!


Referenties
 1. Blyton, D. M., Sullivan, C. E., & Edwards, N. (2002). Lactation is associated with an increase in slow-wave sleep in women. Journal of Sleep Research, 11(4), 297- 303.
2. Doan, T., Gardiner, A., Gay, C. L., & Lee, K. A. (2007). Breastfeeding increases sleep duration of new parents. Journal of Perinatal & Neonatal Nursing, 21(3), 200-206.
3. Dorheim, S. K., Bondevik, G. T., Eberhard-Gran, M., & Bjorvatn, B. (2009). Sleep and depression in postpartum women: A population-based study. Sleep, 32(7), 847-855.
4. Gay, C. L., Lee, K. A., & Lee, S.-Y. (2004). Sleep patterns and fatigue in new mothers and fathers. Biological Nursing Research, 5(4), 311-318.
5. Quillin, S. I. M., & Glenn, L. L. (2004). Interaction between feeding method and co-sleeping on maternal-newborn sleep. Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing, 33(5), 580-588.

Reacties

 1. Ik vind het zo jammer dat het steeds weer een vergelijk moet zijn tussen moeders die flesvoeding geven en moeders die borstvoeding geven. Bij mij ging het echt niet, en ik vind dat nog steeds erg jammer. Maar heb het wel geprobeerd. En ja na de eerste had ik een postnatale depressie, juist omdat borstvoeden niet lukte en ik me een falende moeder vond. Bij de eerste, die dus flesvoeding kreeg hebben we geen gebroken nachten gehad, zij sliep door na 1 week. Bij onze tweede, inmiddels ruim 4 maanden moeten we nog 1 of 2 keer de fles geven 's nachts. En nee, deze keer heb ik geen postnatale depressie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Rosa. Dat is toch logisch, de vergelijking tussen borstgevoede en kunstgevoede baby´s? Het zijn twee totaal verschillende dingen, waarbij de een licht verteerbaar is en de ander niet/wat minder. En dit heeft dus ook invloed op het slaappatroon van de baby. Een borstgevoede baby heeft ´s nachts wellicht (meer) voedingen nodig dan een baby die kunstvoeding krijgt, aangezien daar langer op geteerd kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bovendien val je als borstvoedende moeder met een baby op de slaapkamer of zelfs in co-sleeper heel makkelijk weer in slaap tijdens of na een nachtvoeding doordat er oxitocine vrijkomt tijdens het voeden.
  Dat verschil is er gewoon. Dat kun je vervelend vinden maar het kan niet ontkent worden.
  Mijn oudste onderbrak met borstvoeding en co-sleeping mijn nachten 2x tot ze minimaal anderhalf was, de jongste slaapt vanaf ze 6 weken is van 23:00 tot 7:00. Over doorslapen zegt het (borst of kunst) inderdaad niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb bij mijn kindjes twee totààl verschillende ervaringen. Beide kregen/krijgen ze borstvoeding, exclusief tot 6 maand, dochterlief in totaal tot 16 maand, zoonlief is nu bijna een jaar en krijgt dus nog borstvoeding. Dochterlief sliep volledig door op 4 maand en maakte steeds langere nachten, zoonlief is nu bijna een jaar en krijgt nog gemiddeld 3 nachtvoedingen. Jawél, 3, en jawel, gemiddeld. Dat wil dus ook zeggen dat er nachten zijn waarin hij veel meer drinkt.

  Bij mijn dochter vond ik het inderdaad romantisch en vond ik het jammer toen de nachtvoedingen afgelopen waren. Zij had dan ook een normaal slaappatroon en onderbrak mijn slaapcyclus niet. De weinige keren dat ze toch nog eens wakker werd, wist ik dat er echt iets mis was en was ze ook altijd zo weer in slaap getroost met een borst. Ze sliep tot haar 14 maand op onze kamer.

  Zoonlief is een heel ander verhaal. Vanaf dag 3 extreme krampen en dag en nacht ongelooflijk luid kreunen. Gelukkig niet huilen, maar slapen doe je ook niet met het geluid van een opstijgend vliegtuig naast je en de wetenschap dat je kind pijn heeft. De krampen waren gelukkig voorbij voor zijn 3 maand (osteopaat, buikslapen en er uitgegroeid), maar hij blijft een onrustige slaper. Sinds zijn geboorte zijn er maar 2 weken geweest waarin hij maar 1 nachtvoeding vroeg. De ergste periode was tussen 6 en 10,5 maand, toen hing hij om het half u, max anderhalf u aan de borst. Er zijn vrouwen die zeggen dat zij gewoon blijven slapen terwijl hun kind zichzelf bedient, wel, dat lukt mij dus echt niet, dus ik word elke keer wakker. Op den duur werd ik enkel nog rechtgehouden door pure wilskracht en extra vitaminen. Ik was met periodes de hele dag duizelig en misselijk van de vermoeidheid, en dat terwijl ik de hele dag een baby en peuter moest verzorgen. Overdag slaapt hij ook bijna niet, trouwens. Wat al die miserie veroorzaakte? Heel simpel: tandjes! Er kwamen er maar liefst 8 tegelijk door, alle snijtanden dus. Bij elk tandje was het 1 of 2 nachten beter en dan begon het weer van voor af aan. Sinds tandje 8 erdoor zit is het terug 'menselijker' al zijn er nog nachten waarop hij ineens weer om het uur wakker wordt, maar ja, hij krijgt ondertussen al kiezen terwijl hij nog geen 12 maand oud is. Ik kan er het romantische al héél lang niet meer van inzien. Het enige wat ik wil, is slàpen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten