Smaakzintuig - Wat Proeven Baby's?


Met ons smaakzintuig proeven we alle smaken. Er zijn vijf basis smaken; zoet, zout, bitter, zuur en umami (smaak die we o.a. vinden in granen, melkproducten en paddestoelen). Als volwassenen zijn we gewend aan alle smaken en kunnen we ze vaak al snel herkennen.
Maar hoe zit dit eigenlijk met onze baby's?
Een pasgeboren baby kan, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, vier smaken onderscheiden. Alleen van zout wordt aangenomen dat baby's dit pas vanaf vier maanden kunnen proeven (Beauchamp et al 1986).

Baby's hebben een duidelijke voorkeur voor zoet. Als baby's iets zoets krijgen voordat ze bijvoorbeeld worden ingeent, dan huilen ze stukken minder. Baby's houden ook van de smaak van glutamaat (umami), wat zich veel bevindt in borstvoeding (Beauchamp and Pearson 1991). Ze reageren negatief op de meeste bittere smaken. Bij een zure smaak reageert de baby door weg te kijken en zelfs een 'vies gezicht' te trekken (Steiner 1977).

Als baby's, zelf pasgeboren, al zoveel smaken kunnen onderscheiden dan wordt de natuurlijke rol van borstvoeding ook duidelijker. Borstvoeding smaakt namelijk iedere keer anders, afhankelijk van het menu van de moeder. Bij het geven van borstvoeding komen alle smaken regelmatig voorbij, het is dus zeker geen eenzijdig en smaakloos menu voor de baby. Zeker niet nu we weten dat baby's al veel kunnen proeven en zelfs smaken onderscheiden. 

Dus ook voor baby's geldt: smaken verschillen, al vanaf het prille begin!




Referenties
1. Beauchamp, G K and Pearson, P.1991. Human development and umami taste. Physiol Behav. 49(5):1009-12.
2. Beauchamp GK, Cowart BJ, Moran M. Developmental changes in salt acceptability in human infants. Dev. Psychobiology 1986; 19:17-25.
3. Steiner JE. 1977. Facial expressions of the neonate infant indicate the hedonics of food - related chemical stimuli. In: Weiffenbach, J.M. (ed): Taste and Development: The Genesis of Sweet Preference. Washington, D.C., U.S. Government Printing Office.

Reacties