Zwangere Hersens

Dat je lichaam verandert als je zwanger bent, dat is duidelijk. Al snel zelfs voor iedereen zichtbaar. Maar hoe zit het eigenlijk met je zwangere hersens? Uit recente onderzoeken blijkt dat we ook in onze hersens enorme veranderingen doormaken.

Tijdens de zwangerschap zijn onze hersens druk bezig om ons helemaal klaar te stomen voor de mooie, maar pittige taak die voor ons ligt: het grootbrengen van de nieuwe baby.

Onze hersens ondergaan haast een transformatie gedurende de negen zwangere maanden. Alle fundamentele functies van aandacht tot en met geheugen worden 'aangepakt'. Een van de belangrijkste veranderingen zit in je intuïtie. Je intuïtie wordt extra aangescherpt, omdat je deze nodig hebt om erachter te komen wat jouw baby precies nodig heeft. Je hersens worden als het ware 'gevoeliger gemaakt', waardoor je er haast een extra zintuig bij krijgt. Je eigen optimale intuïtie.

Even heel medisch: de neuronen in het gedeelte van je hersens die voor een groot gedeelte je zwangere gedrag reguleren, genaamd 'medial preoptic area (mPOA)', groeit indrukwekkend gedurende het laatste trimester van je zwangerschap. De capaciteit van de cel wordt enorm vergroot. Je mPOA neuronen maken zich klaar voor 'de start' met de juiste en extra gevoelige impulsen.

Verder in nog een breingebied, het hippocampus, ondergaan neuronen veranderingen die tot een toename in de concentratie leiden. Ook je geheugen worden hier versterkt, allemaal functies die erg belangrijk zijn als nieuwe moeder.

In een recent onderzoek van Rebecca Pearson van de Universiteit van Bristol blijken naast de verhoogde neuronen activiteit in de hersens, ook de hormonen oestrogeen en progesteron de emotionele activiteit te verhevigen. Dit helpt moeders om zich meer te concentreren op hun nakomelingen en extra alert te zijn op hun signalen.

In het bijzonder keek het team van Pearson naar gezichtsuitdrukkingen die emotionele uitdrukkingen afbeelden. Naarmate de zwangerschap vorderde werden de moeders steeds efficiënter in het herkennen van de emoties op de gezichten van anderen. Interessant is dat de meest grote toename van herkenning zich bevond in 'gevaarlijke' gezichtsuitdrukkingen, zoals angst (misschien van een zichtbare bedreiging), afschuw (vervuilingsbedreiging) en woede (lichamelijke bedreiging). Waarschijnlijk een evolutieaanpassing om de aanstaande moeder extra alert te laten zijn op mogelijke bedreigingen van haar baby.

Als je baby is geboren, komt deze extra 'emotionele gezichtsherkenning' zeker van pas. Je weet beter de emoties van je baby te lezen en herkennen en daarbij onthoud je beter het gezicht en de kenmerken van je pasgeborene. Vaak liggen moeders (en vaders) uren te staren naar hun baby. Het is haast iets wat je niet kunt tegenhouden. Onderzoekers denken dat ook dit wordt bepaald door onze hersenen. Het helpt in ieder geval zeker om de band te versterken tussen ons en de nieuwe baby.

Dus mocht je je wel eens onzeker voelen tijdens je zwangerschap over hoe je het allemaal gaat aankunnen, bijvoorbeeld over de verzorging van je baby en het wennen aan het moederschap: Blijf rustig, je hersens zijn al druk bezig om je optimaal voor te bereiden en daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Alleen afwachten ;)


Referentie
1. Pearson RM, Lightman SL, Evans J. ‘Emotional sensitivity for motherhood: late pregnancy is associated with enhanced accuracy to encode emotional faces.’ Horm Behav. 2009 Nov;56(5):557-63. Epub 2009 Sep 26.


Reacties