Babybrein Reageert Sterk op Moeders Stem

Uit een Canadees onderzoek blijkt dat wanneer pasgeborenen de stem van hun moeder horen, dit zorgt voor een speciale reactie in het brein van de baby’s. Hersengebieden zoals taalverwerving en motorische vaardigheden worden geactiveerd door moeders stem. Opmerkelijk is dat wanneer kinderen de stem van een andere vrouw horen, deze delen van de brein geen reactie vertonen.

'Voor het eerst hebben we wetenschappelijk bewezen dat de stem van de moeder speciaal is voor baby’s en dat hun brein er sterk op reageert', verklaart hoofdonderzoekster Maryse Lassonde. Om het onderzoek uit te voeren werden er elektroden op de hoofden van 16 pasgeboren baby's bevestigd.

Vervolgens spraken de moeders tegen hun baby's en werden de reacties van de babyhersenen in kaart gebracht. Het experiment vond daarna nogmaals plaats, maar dit keer sprak in plaats van de moeder een zuster tegen de baby's.

De resultaten van het experiment suggeren volgens de wetenschappers dat de taalverwerving van een baby wordt geactiveerd door zijn moeders stem. 'Dit onderzoek bevestigt dat de moeder de primaire initiator is van taal bij baby’s', aldus onderzoekster Lassonde.

Het is bijzonder om je te realiseren dat iedere keer als je tegen je baby praat, dit zorgt voor een speciale reactie in zijn brein. Een reactie die alleen jij kan activeren!


Referentie
1. M. Beauchemin, B. Gonzalez-Frankenberger, J. Tremblay, P. Vannasing, E. Martinez-Montes, P. Belin, R. Beland, D. Francoeur, A.-M. Carceller, F. Wallois, M. Lassonde. Mother and Stranger: An Electrophysiological Study of Voice Processing in Newborns. Cerebral Cortex, 2010.

Reacties