Baby's Slaapritme

Als nieuwbakken ouder lijkt het slaappatroon van je pasgeboren baby waarschijnlijk totaal in de war.
Pasgeborenen slapen korte periodes, meestal varierend van 30 minuten tot 4 uur, op -zo lijkt het- willekeurige tijdstippen gedurende dag en nacht.

Om het dan nog intenser voor je te maken, baby's worden snel wakker. Dit komt doordat ze een lange periode van hun slaaptijd doorbrengen in de 'actieve slaap'. Dit is een lichte slaap waarin de ogen wel zijn gesloten, maar je kunt zien dat ze bewegen onder de oogleden. De baby's vertonen dan ook allerlei gezichtsuitdrukkingen en bewegen met armpjes en beentjes. Je baby ontwaakt meestal vlak na een actieve slaap periode. En aangezien pasgeborenen vooral een actieve slaap doormaken, is het logisch dat ze ook vaker en sneller wakker worden.

Iedere baby heeft een eigen totale slaaptijd. In de eerste dagen slaapt de gemiddelde pasgeborenen tussen de 16 en 18 uur (Iglowstein et al 2003). Met een leeftijd van vier weken, slaapt de gemiddelde baby ongeveer 14 uur. Maar het verschil tussen baby's slaaptijden is enorm. Sommige vier week oude baby's slapen maar zo weinig als 9 van de 24 uur. Andere slapen wel 19 uur per dag (Iglowstein et al 2003).

Alhoewel het voor ouders dus mag lijken dat baby's een compleet willekeurig slaappatroon hebben, dat is feitelijk niet zo. Ze doen precies wat ze moeten doen; korte periodes slapen, snel wakker worden en dit 24 uur per dag. Het goede nieuws is: het gaat vanzelf over. Je baby gaat automatisch langer slapen en wordt dan ook minder snel wakker, het is alleen een kwestie van tijd.
Referentie
1. Iglowstein I, Jenni OG, Molinari L, Largo RH. 2003. Sleep duration from infancy to adolescence: Reference values and generational trends. Pediatrics 111(2): 302-307.

Reacties