Baby's Verwachten Eerlijkheid

Kijken baby's met een egoïstische blik naar de wereld? Weten ze wat eerlijk en oneerlijk is?

Een nieuw onderzoek wijst erop dat baby's van 15 maanden oud al van volwassenen verwachten dat ze eerlijk zullen zijn.

Onderzoekers Marco Schmidt en Jessica Sommerville maakten diverse korte filmpjes voor 37 baby's om te bekijken. In elke film zagen de baby's twee vrouwen wachten op eten. Een derde vrouw serveerde het eten.

In sommige gevallen kregen beide vrouwen dezelfde hoeveelheid eten. Maar in andere gevallen kregen de twee vrouwen ongelijke hoeveelheden eten. Bijvoorbeeld: een vrouw kreeg drie crackers, terwijl de andere vrouw er maar één kreeg.

Om uit te vinden hoe de baby's dachten over de verschillende scenario's, namen ze de tijd op hoe lang de baby's naar het scherm keken. Voorgaande studies hebben aangetoond dat baby's langer kijken naar gebeurtenissen die anders zijn dan ze verwachten. 'Vreemde' zaken trekken langer hun aandacht.


In dit onderzoek was het heel duidelijk welke film de meeste aandacht van de baby's kreeg. De baby's keken langer naar de 'oneerlijke' versie. In een control studie kregen de baby's dezelfde soorten verdeling in voedsel te zien, maar dan wel zonder mensen in de film. De baby's bleven het langste kijken naar de film waarin het eten op de twee borden 'oneerlijk' was verdeeld.  

Het is natuurlijk moeilijk om aan te geven of de baby's het delen van voedsel al hebben aangeleerd gekregen door hun ouders of in een andere omgeving (zoals kinderopvang). Maar het geeft in ieder geval wel aan dat baby's al heel snel in staat zijn om eerlijkheid te integreren in hun leven.  

Kijkend naar onze voorouders, zouden we natuurlijk nooit hebben overleefd zonder het delen van eten. Wellicht zijn onze baby's dus op een bepaalde manier al 'voorgeprogrammeerd' om eerlijk te zijn.

Referentie
1. Schmidt MFH and Sommerville JA. 2011. Fairness expectations and altruistic sharing in 15-month-old human infants. PLoS One 6 (10): e23223. doi:10.1371/journal.pone.0023223.


Reacties