Baby’s Voeren of Zelfstandig laten Eten?

Als je baby met zes maanden toe is aan vast voedsel dan sta je voor de moeilijke keuze; laat je je baby zelf het eten ontdekken of ga je hem voeren?

Een recent wetenschappelijk onderzoek heeft getracht het juiste antwoord op deze vraag te vinden. Onderzoekers van de universiteit van Nottingham bestudeerden de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar en lieten de ouders een vragenlijst invullen.
De conclusie was dat baby's en peuters die zelfstandig met hun handen vaste voeding leren eten, een gezonder voedingspatroon ontwikkelen dan kinderen die door hun ouders met gepureerd werden gevoerd.

De manier van voeden had invloed op hun voedingskeuze. Baby’s die zelfstandig met hun vingers aten, kregen een voorkeur voor brood en pasta. Kinderen die gepureerd voedsel aangeboden kregen, ontwikkelden een voorkeur voor suiker en gezoete producten.

Op latere leeftijd bleken 8 van de 63 kinderen die werden gevoerd zwaarlijvig. Van de 92 kinderen die zelfstandig hadden leren eten, werd slecht één kind te zwaar. Je baby zelfstandig zijn voedsel laten ontdekken kan dus helpen in de strijd tegen overgewicht.


Waarschijnlijk leert je baby dan zelf beter wat gezonde smaken zijn. Hij kan het allemaal zelf ontdekken. De smaak van een echt stuk fruit is uiteraard toch anders dan de smaak van een potje met gepureerd fruit. Zelfstandig eten levert uiteraard meer knoeipartijen op, maar je baby geniet wel van het uittesten van al zijn eten. Wellicht levert het hem zelfs nog later in zijn leven profijt op als hij nu mag knoeien!


Referentie
1. Townsend E., Pitchford N.J. 2012. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample. BMJ Open, 2012.


Reacties