Baby's worden Slim Geboren

Generaties van psychologen en filosofen geloofden erin dat baby's en jonge kinderen eigenlijk 'defecte' volwassenen waren; irrationeel, egocentrisch en niet in staat om logisch na te denken.

De filosoof John Locke zag baby's gedachten als een onbeschreven blad en de psycholoog William James dacht dat baby's in een wazige wereld vol verwarring leefden. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn er veel mensen die geloven dat er maar weinig aan de hand is in het dagelijkse leven van onze baby's.

Nieuwe studies, daarentegen, laten zien dat baby's en jonge kinderen meer weten, observeren, ontdekken, fantaseren en leren dan we ooit voor mogelijkheid hadden gehouden. In sommige gevallen kun je zelfs zeggen dat baby's slimmer zijn dan volwassenen.

Drie recente experimenten laten zien dat zelfs de jongste kinderen al ontwikkelde en sterke leermogelijkheden hebben. Fei Xu en Vashti Garcia van de University of British Columbia bewezen onlangs dat baby's verschillende mogelijkheden kunnen onderscheiden. Acht maanden oude baby's krijgen een doos vol met verschillende gekleurde ping-pong ballen te zien: bijna allemaal wit, maar sommige hadden er rode ballen doorheen gemixt. De baby's waren meer verrast en keken langer en intenser naar het experiment met vier rode ballen en een witte bal in een doos. Dit was namelijk de minst logische uitkomst, de andere dozen hadden meer witte ballen. De baby's waren hierdoor dus meer gefascineerd omdat het hen opviel dat deze doos anders was.

Het wordt de hoogste tijd dat alle nieuwe wetenschappelijke onderzoeken worden gebruikt en erkent door alle mensen die dicht bij baby's staan. Of dit nu als ouder/verzorger is, of in de medische wereld. Het is van belang om onze nieuwe baby's nu echt te leren kennen. Ze blijken zoveel meer te kunnen en te voelen, daar kunnen we niet langer meer omheen. Deze mini-mensen verdienen onze optimale aandacht.
Referentie
1. Fei Xu and Vashti Garcia. ‘Intuitive statistics by 8-month-old infants’. Department of Psychology, University of British Columbia, 2008.

Reacties