Bevallen op je Eigen Manier

Ik wist eigenlijk al meteen hoe ik wilde bevallen; in water. Er was voor mij geen andere manier denkbaar. In water ontspande ik altijd volledig. Bovendien had water me ook al diverse keren geholpen bij (lichte) buikpijn. Toen ik net drie maanden zwanger was, had ik mijn bevallingsbad al geregeld.

Met 41 weken was er nog geen baby te bekennen. Ik werd gestript en niet lang daarna begon het te  rommelen. Ik verloor de slijmprop en had een soort van menstruatiekrampen. 's Avonds was het echter weer rustig geworden, dus gewoon gaan slapen. Totdat ik om 6.00 wakker schrok. Ik voelde me meteen 'anders', niet lekker. Ik had enorme buikpijn, maar dacht eerst nog aan darmkrampen.
Mijn partner wakker gemaakt en hij wilde de verloskundige meteen bellen. Hij had gelijk, want de pijn werd intenser en hield langer aan. De verloskundige hoorde me op de achtergrond en wist eigenlijk al genoeg: 'ga het bad maar opzetten', was haar advies.

De pijn werd steeds heviger, het ging razendsnel voor mijn gevoel. Ik was behoorlijk in paniek, want voelde me enorm overvallen door deze intense bevalling zonder merkbaar 'voortraject'.
Ik ging zitten in het nog maar halfgevulde bad. Eenmaal in het water voelde ik me zoveel rustiger. De paniek vloeide uit mijn lichaam. Ik was inmiddels aan het hyperventileren geslagen, maar het warme water zorgde ervoor dat ik mijn ademhaling weer onder controle kon krijgen. Ik voelde een enorme opluchting, deze pijn kon ik wel aan.

De verloskundige kwam en zag al meteen dat het heel serieus was. Ik bleek al 6 cm ontsluiting te hebben. Ik kon de weeën goed opvangen, voelde me steeds sterker worden. Het vertrouwen in mijn lichaam was optimaal. Twee uur later was het al zover, de persweeën volgden. Om 12.45 diende zich een prachtig, volmaakt meisje aan in het water. Met haar ogen open, zwemde ze ons tegemoet. De bevalling was voorbij en ik voelde me euforisch. Zelfs tijdens de bevalling had ik de kracht om te kunnen beseffen hoe bijzonder het allemaal was.

Ik had gekozen voor een bevalling op mijn eigen manier. De manier die het beste bij mij paste. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk, je kunt je bevalling helemaal op jou afstemmen. De manier die het beste bij jou past, is vaak ook de beste manier voor je baby. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe prettiger de bevalling voor je baby is. De bevalling op je eigen manier volbrengen, kan zorgen voor vertrouwen, ontspanning en kracht.

Reacties