Beweging in de Baarmoeder

Of je baby nu slaapt of wakker is, een menselijke foetus beweegt 50 keer of meer per uur. Bijvoorbeeld door zijn lichaam uit te strekken, zijn hoofd te bewegen en zijn omgeving te ontdekken door aanraking.

Heidelise Als, een psycholoog aan de Harvard Medical School, is gefascineerd door de hoeveelheid aanrakingen die een foetus aan zichzelf geeft. 'Hij raakt met zijn hand zijn gezicht aan, met zijn rechterhand zijn linkerhand, klapt zijn voeten tegen elkaar aan, raakt met zijn voet zijn been aan en met zijn hand de navelstreng.'
Tweede en erop volgende kinderen hebben meer ruimte in de baarmoeder voor al hun bewegingen dan eerste kinderen. Het eerste kind zorgt ervoor dat de baarmoeder wordt opgerekt, waardoor hij ruimte creeërt voor zijn mogelijk volgende broertjes en zusjes. Ook is de navelstreng meestal langer bij volgende kinderen. Zo kunnen dus volledig gebruik maken van alle ruimte in de baarmoeder.

Je baby oefent al zijn grove en fijne motoriek in de baarmoeder. Zo bereidt hij zichzelf voor op al zijn activiteiten in de buitenwereld.


Referentie
1. H. Als. 1995. The preterm infant: A model for the study of fetal brain expectation.

Reacties