Karakter van je Baby - Wetenschap (2)

Als we puur kijken naar het gedrag van een baby, dan is er weinig verschil tussen een pasgeborenen en een 32 weken oude foetus. Uiteraard is het voor aanstaande ouders een van de grootste momenten van je leven: de geboorte van jullie baby. Het grote begin. Met niets anders te vergelijken. Maar volgens Janet DiPietro, psychologe aan de John Hopkins University, is de geboorte uiteraard wel een grote gebeurtenis, maar voor de baby gebeurt er op neurologisch gebied niets van grote betekenis.

Samen met andere onderzoekers komt DiPietro er steeds meer achter dat de echte actie al weken van te voren plaats vindt. Ze kwamen erachter dat een baby zich rond 32 weken zwangerschap al bijna volledig gedraagd als een pasgeborenen.

En alsof deze compleet nieuwe manier van kijken naar baby's in de baarmoeder nog niet genoeg ontdekking is, komen wetenschappers er ook steeds meer achter dat baby's in de baarmoeder al behoorlijk veel kunnen, doen en voelen.

Het is geen geheim dat alle baby's worden geboren met een duidelijk verschillend gedrag en patronen in activiteit. Dit laat natuurlijk al snel wat zien van hun individuele temperament. De vraag is nu alleen wanneer ontstaan de karakterkenmerken?

In de eerste formele studie naar het karakter van de foetus in 1996, hebben DiPietro en haar collega's de hartslag en bewegingen van 31 baby's zes keer vergeleken tijdens de zwangerschap en twee keer na de geboorte. In 2000 is de studie uitgebreid met meer dan 100 baby's.

Hun uitslag: foetussen die heel actief zijn in de baarmoeder neigen meer naar baby's die veel aandacht nodig hebben, ook wel high-needed baby's genoemd. De baby's met onregelmatige slaap/wakker patronen in de baarmoeder slapen ook slecht na de geboorte. Foetussen met een hoge hartslag worden minder actieve baby's. "Het karakter ontstaat niet pas na de geboorte," verklaart DiPietro. "Het ontstaat en ontwikkelt zich op voorspelbare manieren, al in de baarmoeder."

Gisteren hebben we het gehad over het karakter van mijn eigen baby's in de baarmoeder (http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/02/karakter-van-je-baby-deel-1.html).
Uit het bovenstaande wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby's inderdaad rondom 32 weken zich al zo goed hebben ontwikkeld, dat er karakterkenmerken tot uiting komen. Bijzonder om te weten dat twee maanden voordat de bevalling plaatsvindt, je baby zich al gedraagt zoals hij of zij dit ook na de geboorte zal doen.


Referenties
1. DiPietro, J. A., Costigan, K. A., Pressman, E. K.,& Doussard-Roosevelt, J. A. (2000). Antenatal origins of individual differences in heart rate. Developmental Psychobiology, 37(4), 221-228.
2. DiPietro, J. A. (2000). Fetal neurobehavioral development & postnatal continuity.
 

Reacties