Kun je Te Lang Borstvoeding Geven?

Of je te lang borstvoeding kunt geven, is een vraag waarop veel mensen wel een antwoord denken te weten. Zelf heb ik vanuit diverse hoeken verschillende 'antwoorden' mogen ontvangen. Gevraagd en ongevraagd. 'Ze heeft nu tandjes, nu is het tijd om te stoppen' of 'ze eet nu zelf, borstvoeding is nu overbodig'.

Naarmate ik langer borstvoeding gaf, waren de meeste mensen in mijn omgeving ervan overtuigd dat ik veel te lang borstvoeding gaf. Dit kon onmogelijk nog gezond zijn. Ik had zeker moeite met het loslaten van de babytijd.

Hoe anders was de werkelijkheid. Borstvoeding heeft mijn kinderen juist toegang tot meer vrijheid gegeven. Af en toe even bij mama drinken en mijn peuters konden er weer helemaal tegenaan. Borstvoeding hielp ze om met meer vertrouwen de wereld te ontdekken. En het gaf mij de mogelijkheid om onze band verder te verdiepen, zelfs tussen peuterbuien door.

Kun je te lang borstvoeding geven? Kun je op een gegeven moment een grens overschrijden? Dat het niet meer goed is om borstvoeding te geven; voor jezelf en/of voor je kind?

Wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden om aan te nemen dat er een bepaalde leeftijd is waarop je met de borstvoeding moet stoppen. In andere culturen gaan vrouwen gerust door tot en met het vierde levensjaar van hun kind en soms nog langer. Vanuit de natuur bekeken is langvoeden ook helemaal geen vreemde situatie.

Kortom: zolang je kindje er nog (veel) profijt van heeft, zoveel voor zijn emotionele als zijn lichamelijke ontwikkeling, dan is er geen enkele reden om te stoppen met de borstvoeding. Persoonlijk heb ik ook nog nooit iemand horen zeggen; 'Had ik maar niet zo lang borstvoeding gegeven'. Het tegenovergestelde heb ik wel al diverse keren gehoord. Spijt van het te kort geven van borstvoeding aan hun kindje.


Reacties

  1. Heerlijk om lang te voeden. Nu hoor ik steeds, "je gaat toch niet wééééér drie jaar voeden?".
    Nee. Zeker niet. Ik ga voor de vier deze keer, want nu zal het echt de laatste keer zijn...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten