Slaapt je Baby al Door?

Op de een of andere manier behoort de vraag; 'Slaapt je baby al door?' tot de standaard vragen die mening ouder regelmatig gesteld krijgt. Vaak wordt deze vraag zelfs al geïntroduceerd in de kraamweek.

De vraag op zich vind ik al storend. Iedere normale baby hoort namelijk helemaal niet door te slapen. Wakker worden voor voedingen en/of lichamelijk contact is volledig normaal. Het is een heel gezond en goed teken als baby's diverse keren per nacht wakker worden.

Maar de vraag luidt ook nog een soort wedstrijd in: welke baby slaapt het snelste door? Als het niet 'snel' genoeg gebeurt, dan doe je iets fout of je hebt een 'moeilijke' baby.

Iedere baby gaat uiteindelijk doorslapen. Al doe je er helemaal 'niets' aan, wellicht doe je het dan zelfs het allerbeste, je baby gaat de nacht ooit helemaal volmaken. Het is geen probleem waar je een oplossing voor hoeft te zoeken. Sterker nog: het is geen probleem, tenminste niet voor je baby. Je baby doet wat de natuur van hem verwacht, 's nachts regelmatig wakker worden.

Uiteraard kan dit heel vermoeiend zijn. Ik weet er alles van. Ik heb de vraag 'Slaapt je baby al door?' nooit naar iemands tevredenheid kunnen beantwoorden. Het antwoord was namelijk; 'Nee, en ik verwacht het de aankomende maanden ook nog niet.'

Ik had het geaccepteerd. Het was zoals het was. Mijn baby's werden 's nachts zeer regelmatig wakker. Nu, terugkijkend, kan ik je vertellen dat de mooiste momenten zich vaak in de nacht hebben afgespeeld. Ik zou er, in alle eerlijkheid, niet aan moeten denken dat mijn baby's 's nachts al zouden doorslapen binnen een paar weken. Dan zou ik namelijk heel wat bijzondere bonding momenten hebben gemist, dus bij onze volgende baby antwoord ik: Nee, gelukkig niet!

Reacties