Baby's Blauwe Ogen

Het mensenoog kan veel verschillende kleuren hebben. Meestvoorkomende kleuren zijn blauw, groen en bruin. Met deze kleuren zijn diverse variaties te vinden. Hoe meer kleurstof je oog heeft, hoe donkerder de kleur. Als je geen kleurstof hebt, is je oogkleur blauw.

In de loop van het eerste levensjaar wordt pas de kleurstof van de ogen aangemaakt, daarom is de oogkleur van blanke baby’s vrijwel altijd blauw bij de geboorte. De oogkleur blijft zich verder ontwikkelen en kan zelfs nog tot het zesde jaar veranderen. Donkere baby’s hebben bij de geboorte meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen, maar ook hun ogen zijn dan nog duidelijk lichter dan later.

Waarom zijn onze ogen zonder kleurstof dan blauw in plaats van wit? Volgens oogonderzoeker Tom van den Berg is dat dezelfde reden waarom de hemel en de zee blauw zijn. En waarom de aders in je arm blauw doorschijnen. Het is een gevolg van lichtverstrooiing. Dit zogenoemde Rayleigh-effect ontstaat als wit licht wordt verstrooid door een omgeving vol kleine deeltjes, in de lucht maar ook in lichaamscellen. Alleen blauw licht komt terug.

Als je baby dus wordt geboren met blauwe ogen, is de kans groot dat deze kleur nog gaat veranderen. De kleurstof in zijn ogen is namelijk nog niet aangemaakt!

Reacties