Baby’s Maken al Vrienden

Baby’s die nog te jong zijn om te praten, weten wel al hoe ze vrienden kunnen maken. Ze maken grapjes en zorgen voor elkaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Tijdens de studie kregen Australische onderzoekers een unieke kijk op de wereld door de ogen van baby’s. De baby’s waren in de leeftijd van 6 tot 18 maanden oud en zaten in (kleine) kinderdagverblijven. Ze kregen mini camera’s, vastgemaakt aan een zachte haarband, om hun hoofd en zo namen de camera’s het ‘geheime’ leven van de baby’s waar.

Onderzoekster Jennifer Sumsion geeft aan dat jonge kinderen veel capabeler waren, dan ze hadden verwacht.
De baby’s bleken al goed ontwikkelde technieken te hebben om vrienden te maken, aandacht te krijgen, situaties in een groep te beoordelen en zelfs elkaar aan het lachen maken.  

‘Een kind jonger dan 12 maanden oud bleef een speeltje geven aan een ander kind en pakte het dan telkens weer terug op het laatste moment. Ze herhaalden dit spelletje diverse keren op een speelse manier, voordat het speeltje echt werd overhandigd.’ Ook bleek uit het onderzoek dan oudere baby’s al de intentie hebben om jongere baby’s gerust te stellen. ‘We waren erg verrast om te zien hoe nieuwe kinderen werden uitgenodigd om deel uit te maken van de groep.’


Referentie
1. J. Sumsion, L. Harrison, F. Press, S. McLeod, B Bradley and J Goodfellow. What is life like for babies and toddlers in childcare? 2008-2011. Understanding the ‘lived experience’ of infants through innovative mosaic methodology.

Reacties