Baby's Ontdekkingstocht

Vanaf ongeveer een maand of 8 kan het je gerust gebeuren dat je baby zich niet meer bevindt op de plaats waar je hem net had neergezet. De grote ontdekkingstocht is begonnen. Haast iedere week merk je dat je je huis steeds verder ‘kind proef’ moet maken, want hij komt steeds verder en reikt hoger.

Ik moet zelf altijd enorm wennen aan deze fase. Had ik niet net nog een baby? Ja, maar de ‘echte’ babytijd is altijd maar zeer kort. Voordat ik het weet ben ik al voorzien van een in aantocht zijnde dreumes. Speelgoed houdt mijn baby altijd even bezig, maar nooit lang. Nooit zo lang als hij zich bezig kan houden met bijvoorbeeld de afstandsbediening of mijn smartphone. De dingen die wij dagelijks gebruiken zijn vele malen interessanter voor hem, dan vrolijk gekleurde bouwblokken.

Nu kan ik hier zelf nooit kwaad om worden, want ik begrijp hem. Mijn kleine ontdekkingsreiziger. Hij doet precies datgene waar hij is ‘inprogrammeerd’. Namelijk het imiteren van mijn gedrag. Zo leert hij van allerlei vaardigheden zoals; lopen, eten en zelfs een smartphone bedienen. Ik ben niet van het afleren. Waarom zou ik hem natuurlijke vaardigheden afleren? Ik gebruik zijn aangeboren instinct liever om hem nog meer aan te leren.

Reacties