Baby's Veranderen hun Vaders

Pasgeborenen zien er wellicht hulpeloos uit. Maar ze kunnen al behoorlijk wat teweeg brengen bij hun ouders. We hebben al eerder gezien dat baby’s in staat zijn om mama’s hersens te veranderen (zie http://www.denieuwebaby.blogspot.com/2012/01/zwangere-hersens.html). Maar daar blijft het niet bij. Ook de nieuwe vaders krijgen te maken met een hormonale transformatie.

Uit nieuw onderzoek van Lee Gettler en haar collega’s is gebleken dat baby’s het testosterongehalte van papa omlaag kunnen krijgen. De hormoonverlaging zorgt ervoor dat de nieuwe vaders betere verzorgers worden. Bijkomend voordeel: het kan vaders mogelijk helpen om langer te genieten van een goede gezondheid.

Vaders die drie uur of langer per dag met hun baby’s verzorging bezig waren, toonden een stuk lager testosterongehalte dan vaders die zich niet met de verzorging van hun baby’s bezig hielden. De aanwezigheid van hun baby’s zorgde ervoor dat de hormoonverlaging kon plaatsvinden. Dit stimuleerde de nieuwe vaders weer om nog meer met de verzorging van hun baby’s bezig te zijn.


Referentie
1. Gettler LT, McDade TW, Feranil AB, and Kuzawa CW. 2011. Longitudinal evidence that fatherhood decreases testosterone in human males. PNAS DOI: 10.1073/pnas.1105403108.

Reacties