Beschermt Ochtendmisselijkheid je Foetus? - Deel 1

Ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk een van de meest irritante kwaaltjes tijdens je zwangerschap. Het lijkt haast een evolutionaire fout, dagelijks misselijk zijn en vaak ook nog overgeven. Diverse smaken en geuren wekenlang niet kunnen verdragen. Wat is toch het nut van ochtendmisselijkheid?

Ook onze voorouders hebben met ochtendmisselijkheid te maken gehad. Zij konden, net als wij, niet stoppen met werken in de eerste maanden van hun zwangerschap. Ze moesten blijven reizen, eten bereiden en op hun hoede blijven voor mogelijke (roof)dieren. Zij moesten ook zorgen voor hun eventueel al bestaande kinderen.

Alle activiteiten worden bemoeilijkt door ochtendmisselijkheid. Zonder misselijkheid zouden zwangere vrouwen veel gemakkelijker hun eerste weken doorlopen. Er moet toch wel een hele goede reden zijn voor de ochtendmisselijkheid, want de natuur heeft er in de praktijk alleen maar nadelen van, tenminste zo lijkt het.

Dit heeft bij sommige antropologen en biologen de vraag opgeroepen of er wellicht wel voordelen zijn aan ochtendmisselijkheid. Zelfs zo’n grote voordelen dat het de vele nadelen doet vervagen. Margie Profet, bioloog, stelde voor: wellicht heeft de natuur gekozen voor ochtendmisselijkheid, omdat het zwangere vrouwen ervan weerhoudt om voedsel te eten dat mogelijk schadelijk is voor hun foetus.

Gedurende het eerste trimester van de zwangerschap is de foetus extra kwetsbaar voor het effect van ‘verkeerd’ voedsel. Voedsel dat normaal gesproken voor de volwassen moeder geen risico oplevert, kan dan voor de foetus wel schadelijk zijn. Zelfs zo schadelijk dat het zou kunnen leiden tot geboorteafwijkingen. Volgens Profet zou het kunnen dat ochtendmisselijkheid de moeder dwingt om zich aan te passen tot een saai, laag-risico dieet.

Profet’s zienswijze zou kunnen verklaren waarom ochtendmisselijkheid normaal gesproken eindigt na het eerste trimester. Dan is de basis van de foetus ontwikkeld en is het risico op geboorteafwijkingen sterk afgenomen. Morgen kijken we verder naar de wetenschappelijke achtergrond van de mogelijke reden(en) voor ochtendmisselijkheid.

Reacties