Beschermt Ochtendmisselijkheid je Foetus? - Deel 2

Gisteren hebben we het gehad over het mogelijke nut van ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap. We hebben dit bekeken vanuit biologisch en antropologisch oogpunt, met als belangrijkste conclusie dat de natuur wellicht heeft gekozen voor ochtendmisselijkheid, omdat het zwangere vrouwen ervan weerhoudt om voedsel te eten dat mogelijk schadelijk is voor hun foetus. Zie http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/03/beschermt-ochtendmisselijkheid-je.html.

Maar is hier ook wetenschappelijk bewijs voor gevonden? Zo onplezierig als het is, de misselijkheid en het overgeven, wat 60 tot 70% van de zwangere vrouwen doormaken, blijkt het inderdaad Moeder Natuur’s manier om moeder en foetus te beschermen. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek aan de Cornell University. Onderzoekers, Samuel Flaxman en Paul Sherman,  geven aan dat ochtendmisselijkheid een belangrijke functie vervult.

‘Ochtendmisselijkheid is eigenlijk een compleet verkeerde term,’ vertelt Sherman, professor in de neurobiology; ‘De misselijkheid blijft helemaal niet beperkt tot de ochtend. Het kan op alle uren van de dag voorkomen en het is geen ‘ziekte’. We zouden de naam moeten veranderen in: bescherming van welzijn.’

De misselijkheid beschermt tegen voedselvergiftiging en afwijkingen die mogelijk bij de foetus kunnen ontstaan door chemicaliën op voedsel. De resultaten helpen ons om onze afkeer voor vlees, als ook voor sommige groenten, drankjes met cafeïne en alcohol te begrijpen. Veel zwangeren ontwikkelen in het eerste trimester van hun zwangerschap een voorkeur voor voedsel met weinig smaak en geur. Voedsel waar weinig ‘risico’s aan zijn verbonden.

Teratogene stoffen bevinden zich op sommige groenten. Deze chemicaliën maken de planten zelf aan om zich te beschermen tegen ziektes en insecten. Alhoewel deze phytochemicaliën normaal gesproken niet schadelijk zijn voor mensen, kan het tijdens de zwangerschap wel mogelijk de foetus beschadigen.  De misselijkheid beschermt de baby die zich aan het ontwikkelen is, om deze chemicaliën niet binnen te krijgen in hun meest kwetsbare eerste fase.  

De onderzoekers benadrukken dat vrouwen zonder ochtendmisselijkheid zich geen zorgen hoeven te maken. Uit hun analyses bleek namelijk ook dat de meeste vrouwen met of zonder misselijkheidsklachten, een gezonde baby op de wereld zetten. Het willen tegengaan van ochtendmisselijkheid, als deze als ‘normaal’ kan worden bestempeld, kan volgens de onderzoekers wel mogelijk het tegenovergestelde effect hebben. Zeker als de hulpmiddelen (zoals medicijnen) de onderdrukte impulsen van het eten van ‘verkeerd’ voedsel gaan onderdrukken. ‘We raden niet aan dat alle vrouwen vlees en groenten uit hun dieet halen in het eerste trimester. Maar ze moeten zeker wel luisteren naar hun eigen lichaam’, geeft Sherman aan.


Referentie
1. Flaxman SM, Sherman PW. 2000. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000 Jun;75(2):113-48.

Reacties