Bevallen in Water

Bijna iedereen vindt in water ontspanning. Misschien is dit omdat al onze levens zijn begonnen in warm vruchtwater. We verbinden warm water aan een rustgevende ervaring. Alleen daarom al tonen steeds meer vrouwen interesse in een waterbevalling.

Een waterbevalling is heel eenvoudig uit te leggen; het is gewoon bevallen in warm water. Jij vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt soepeler en minder stressvol. Voor jouw baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater.

Iedere bevalling laat zien dat elke vrouw nog over oerkrachten beschikt. Het is een prachtige gebeurtenis, maar kan moeizaam gaan. Een waterbevalling kan een natuurlijke oplossing zijn om de bevalling als minder pijnlijk te ervaren en sneller te laten verlopen. Bevallingen met medische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een ruggenprik, brengen altijd risico's met zich mee. Vrouwen zoeken dus naar een natuurlijke oplossing om de pijn te verminderen. Een waterbevalling is hier bij uitstek voor geschikt. In water bevallen zorgt daarnaast voor minder stress, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de baby meer zuurstof krijgt.

Tijdens de bevalling kun je in het warme water (ideale temperatuur is 37 graden) gaan zitten. De meeste vrouwen kiezen voor een speciaal bevallingsbad.  Je kunt het beste zelf aangeven wanneer je het ontspannende effect van het water goed kunt gebruiken. De weeën voelen in het water minder pijnlijk aan. Een waterbevalling zorgt vaak ook voor een versnelling van je bevalling.

Na de waterbevalling is er geen reden om "haast" te hebben, want je baby heeft niet de neiging om onder water adem te halen. Daarnaast krijgt hij nog even zuurstof van de placenta. Toch wordt voor alle zekerheid je baby meestal redelijk snel op jou gelegd. Vaak herstellen waterbaby’s zich snel en komen volledig tot rust na hun zware inspanning.

Met de huidige medicalisering van de bevalling, biedt bevallen in water een mooi tegengeluid. Het is mogelijk om een bevalling te beleven met minder pijn zonder medische ingrepen.

Reacties