Geboren met Gevoel voor Ritme

Sommige volwassenen beweren over ‘geen ritme’ te beschikken, vooral als het aankomt op dansen op muziek bijvoorbeeld. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat baby’s al worden geboren met aanleg voor ritme. Er bestaan dus helemaal geen mensen zonder gevoel voor ritme!

Voor het onderzoek luisterden 14 slapende baby's van enkele dagen oud naar rockmuziek met een ritmische drumsolo. Soms werd de muziek even stopgezet, zonder dat de drumsolo werd onderbroken. Op andere momenten lieten ze alleen het ritme van de drums even stilvallen.

De baby’s kregen elektroden op hun hoofd geplaatst om zo te meten hoe de hersenen op de geluiden reageerden. Iedere baby reageerde, na de onderbreking van het drumritme, met een hersensignaal dat plaatsvindt bij een onverwachte zintuiglijke ervaring. De hersenen van de pasgeborenen verwachtten dus een bepaald ritmisch geluid te horen en reageerden toen dat geluid niet kwam.  

De meeste baby’s van minder dan één jaar oud, ‘dansen’ of klappen al mee op vrolijke, ritmische tonen. Eerst werd verondersteld dat baby’s gevoel voor ritme zou worden aangeleerd in de eerste maanden. De resultaten van dit nieuwe onderzoek bewijzen volgens de wetenschappers dat gevoel voor ritme is aangeboren en niet in de eerste maanden van hun leven pas ontstaat.  ‘De perceptie van ritme is meteen na de geboorte al aanwezig’, zegt hoofdonderzoeker István Winkler.

Referentie
1. István Winkler, Gábor P. Haden, Olivia Ladining, István Sziller, Henkjan Honing. 2009. Newborn infants detect the beat in music (abstract) Proceedings of the National Academy of Sciences, DOI: 10.1073/pnas.0809035106.

Reacties