Is Huilgedrag bij Baby's Afhankelijk van Opvoeding?

Ouderschap kan op diverse manieren worden ingevuld. Helemaal als het op de verzorging van baby’s aan komt, kiezen veel ouders hun eigen weg. Zijn er manieren van ouderschap die ervoor kunnen zorgen dat baby’s meer of minder huilen?

Voor een recent onderzoek hebben drie verschillende groepen ouders met diverse opvoedingsmethoden in de Westerse cultuur meegedaan:

1. Ouders woonachtig in Londen
Over het algemeen ouders met een meer conventionele manier van omgaan met hun baby’s.

2. Ouders woonachtig in Kopenhagen
Over het algemeen ouders die redelijk veel aandacht besteden aan hun baby’s.

3. Ouders met een ‘aandachtvolle opvoeding’
Deze ouders dragen hun baby minimaal 80% in de tijd van 8.00 tot 20.00. Ze geven borstvoeding op verzoek en reageren snel op hun huilende baby. Bij de meeste van deze groep sliepen de baby’s ook bij de ouders op de slaapkamer.  

Ouders in deze drie groepen hielden het gedrag van hun baby’s bij in een dagboek en vulden regelmatig vragenlijsten in. De Londense ouders bleken het minste fysieke contact te hebben met hun baby’s. Meer dan 50% minder dan de ouders in de derde groep. De Londense ouders praktiseren een meer ‘conventionele’ en afstandelijke manier van omgaan met hun baby’s. De ouders uit Londen hadden ook de baby’s die het meeste huilden.

De ouders woonachtig in Kopenhagen bleken, net als de derde groep, ook snel te reageren op hun huilende baby’s. Volgens de onderzoekers geven de resultaten aan dat Engelse ouders wellicht een verkeerde manier van omgaan met hun baby’s wordt geadviseerd en dat het advies beter kan worden aangepast om het huilen van de baby’s te verminderen.

Zowel de aandachtvolle opvoeding als de ouders in Kopenhagen waren beide (zeer) reactief naar hun baby’s toe. Dit zorgde, volgens het onderzoek, voor een vermindering in het huilgedrag van hun baby’s. Minder aandacht en minder lichamelijk contact, zoals bij de Londense ouders, kan dus zorgen voor een baby die meer huilt. De manier van ouderschap kan zeker een aandeel hebben in hoeveel je baby huilt. Alleen baby’s die chronisch veel huilden, bleken in alle groepen moeilijk getroost te kunnen worden.

Referentie
1. St James-Roberts I, Alvarez M, Csipke E, Abramsky T, Goodwin J, and Sorgenfrei E. 2006. Infant crying and sleeping in London, Copenhagen and when parents adopt a "proximal" form of care. Pediatrics. 117(6):e1146-55.

Reacties