Keuze Ouderschap en Huilgedrag Baby - Ervaring

Gisteren hebben we het gehad over een mogelijke samenhang tussen opvoeding en het huilgedrag van baby's, zie http://www.denieuwebaby.blogspot.com/2012/03/is-huilgedrag-bij-babys-afhankelijk-van.html. Zelf ben ik moeder van twee kinderen en zou waarschijnlijk het beste in onderzoeksgroep 3 passen, de ouders met de 'aandachtvolle' opvoeding.

Als ik met ons eerste kind, een prachtige dochter, voor een andere opvoeding had gekozen, dan had ze gegarandeerd veel meer gehuild. De 'Londense' aanpak had hier garant gestaan voor vele huiluurtjes. Ze vond alles prima, zolang ze maar bij mij was en regelmatig borstvoeding kreeg. Zo was ze een heerlijke baby. Met een andere manier van opvoeden, had ik een hele andere babytijd gehad. Ze wilde nooit alleen zijn, ik kon haar nog geen vijf tellen neerleggen. Als ik voor de conventionele manier had gekozen, dan had ze uren alleen moeten liggen in haar bedje en had ze waarschijnlijk kunstvoeding gekregen. De stempel 'huilbaby' was dan niet ver weg geweest.

Maar uit het onderzoek kwam ook iets anders interessants. De baby's die chronisch veel huilden, konden door alle manieren van opvoeden niet goed getroost worden. Zij bleven veel huilen. Na mijn eerste ervaring met onze dochter, had ik het gevoel dat ik bij iedere baby het huilen wel tot een minimum zou kunnen beperken. Maar het bleek toch echt anders. Ons tweede kind, een mooie zoon, was heel regelmatig van streek. Hij vond het, zeker in de eerste maanden, niet prettig om gedragen te worden. Borstvoeding kon zijn interesse maar even vasthouden.

Hij had veel last van intense darmkrampen, waarbij hem letterlijk het zweet op het voorhoofd stond van de pijn en het ongemak. De pijn zorgde ervoor dat hij vaak moest huilen. Soms oorverdovend hard. Ondanks de 'aandachtvolle' opvoeding kon ik hem niet zo troosten als hij nodig had. Het enige wat iets verlichting gaf, was als hij lag op mijn buik. Dit gaf hem druk op zijn buikje en dat zorgde voor een pijnvermindering. Nachtenlang, maandenlang heb ik zo met hem gelegen.

Ik vond het bijzonder om de resultaten van het onderzoek van gisteren te lezen. Er zijn baby's die inderdaad door hun manier van grootbrengen (veel) meer huilen dan nodig. Maar er zijn ook baby's die gewoon heel moeilijk te troosten te zijn. Voor welk ouderschap je ook kiest.

Reacties