Kunnen Foetussen Muziek Onthouden?

Had je tijdens je zwangerschap een favoriet nummer, waar je regelmatig naar hebt geluisterd? Dan blijkt de kans groot, volgens Franse wetenschappers, dat je baby na de geboorte je favoriete liedje nog herkend.

Voor het onderzoek kregen vijftig vrouwen de opdracht om drie maal per dag een stukje pianomuziek af te spelen bij hun zwangere buik in week 35, 36 en 37. Nadat de baby’s geboren waren, moesten ze terug komen met één maand oud. De pasgeborenen kregen dezelfde muziek weer te horen. Hun hartslag bleek met gemiddeld twaalf slagen per minuut af te nemen tijdens het luisteren van de melodie.

De onderzoekers denken dat de stem van hun moeder daarom hetzelfde rustgevende effect heeft op baby’s. ‘Pasgeboren kinderen zijn meer georiënteerd op het geluid van hun moeders stem dan op het stemgeluid van andere vrouwen, omdat ze het al kennen’, vult hoofonderzoekster Carolyn Granier-Deferre aan.

Het hart van de baby’s reageerde op de muziek die ze al eerder hadden gehoord in de baarmoeder, dat wijst erop dat de pasgeborenen de muziek herkennen. Volgens Granier-Deferre toont het onderzoek ook aan dat een melodisch geluid dat door de foetus vaak is gehoord tijdens zijn prenatale ontwikkeling, een veel sterkere reactie van het hart veroorzaakt dan een geluid dat de baby nooit eerder heeft gehoord.


Referentie
1. Carolyn Granier-Deferre, Sophie Bassereau, Aurélie Ribeiro, Anne-Yvonne Jacquet, Anthony J. DeCasper. 2011. Melodic Contour Repeatedly Experienced by Human Near-Term Fetuses Elicits a Profound Cardiac Reaction One Month after Birth.

Reacties