Leren Lopen op Instinct

Het lijkt alsof baby’s pas de techniek krijgen om te leren lopen vanaf ongeveer één jaar oud.
Maar toch is het ‘loop instinct’, waarbij pasgeborenen automatisch zijn of haar voeten optillen als ze een ondergrond aanraken, al vanaf de geboorte aanwezig. Onderzoekers dachten eerst dat het ‘loop instinct’ rond de peuterleeftijd kwam te vervallen. Nu blijkt dat het waarschijnlijk zo is, dat dreumesen en peuters hun loop techniek verder ontwikkelen met hun ‘loop instinct’ als basis.  

Volgens een recent onderzoek gepubliceerd in Science blijkt dat mensen baby’s hetzelfde neurologische ‘loop mechanisme’ hebben als sommige dieren. Het ‘loop instinct’ van mensen baby’s bleek een basis in onze hersens te hebben, net als bij sommige dieren werd aangetroffen.

‘We hebben een gezamenlijke geschiedenis. Een gezamenlijk netwerk van voorouders, welke de beweging in de eerste dieren heeft veroorzaakt.’ zegt onderzoeker Francesco Lacquaniti. ‘Moeder natuur heeft niets afgestoten wat er ooit was. Het verwijdert geen informatie van haar ‘harde schijf’, voegt hij toe. ‘Sterker nog, de volwassen beweging van mensen is uniek. Maar het lijkt wel af te stammen van een gezamenlijke voorouder, die we delen met andere dieren.’


Het vermogen om te leren lopen, daar worden mensen (en sommige dieren) dus mee geboren. Onze hersens zijn al ‘voorgeprogrammeerd’ om later te kunnen leren lopen. Het is eigenlijk een kwestie van het ‘loop’programma op starten en daarna het lopen verder te ontwikkelen.  

Referentie
1. Dominici N, Ivanenko YP, Cappellini G, d'Avella A, Mondì V, Cicchese M, Fabiano A, Silei T, Di Paolo A, Giannini C, Poppele RE, Lacquaniti F. 2011. Locomotor primitives in newborn babies and their development. Science. 2011 Nov 18;334(6058):997-9.

Reacties