Moedermelk Smaakt naar Meer

Wetenschappers hebben meer dan  200 verschillende ingrediënten in moedermelk gevonden. Hier onder vallen: vitaminen, mineralen, proteïnen, essentiële vetten, aminozuren, hormonen, koolhydraten en water. Dit zijn nog maar de ‘standaard’ ingrediënten.

Als je zwanger bent of je baby nog borstvoeding of kunstvoeding geeft, dan lijkt het misschien of je baby nog ver weg is van het ontdekken van verschillende smaken. Maar we hebben laatst al besproken, dat de baby zelfs in de baarmoeder al smaken leert herkennen door het drinken van vruchtwater (zie: http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/01/vruchtwater-met-een-smaakje.html).

Als je besluit om kunstvoeding te gaan geven, krijgt je kindje vanaf dan iedere dag dezelfde smaak te proeven en blijft de variatie, waar hij inmiddels dus wel aan gewend is, uit. Als je borstvoeding geeft, blijft je baby iedere dag in aanraking komen met nieuwe smaken. Iedere keer als je baby bij je drinkt, krijgt hij nog allerlei verschillende ‘extra’ ingrediënten binnen. Dit zijn de smaakmakers van de moedermelk. Naar gelang wat jij eet, krijgt je baby iedere keer een andere smaak aan zijn maaltijd toegevoegd.

Je zou het waarschijnlijk niet zeggen, maar uit een onderzoek is gebleken dat baby’s zelfs houden van de smaak van knoflook. Tijdens het experiment kregen moeders knoflookpillen. Na 1,5 tot 3 uur van het nemen van de pillen, kwam de knoflooksmaak in de borstvoeding terecht. Het bleek de baby’s op te vallen, dat hun moedermelk nu anders smaakte. De 3 maanden oude baby’s bleken langer aan de borst te willen drinken, dan de controlegroep baby’s. De moeders in de controlegroep kregen placebo pillen, dus hun moedermelk veranderde niet van smaak.

De ‘knoflook’ baby’s konden de extra smaakbeleving van de borstvoeding dus wel waarderen. Dus lang voordat je baby begint met het eten van vast voedsel, is ze al in aanraking gekomen met diverse soorten smaken. Baby’s beginnen dus helemaal niet met een ‘schone lei’ aan vast voedsel, maar hebben zelfs al behoorlijk wat smaakervaringen opgedaan.


Referentie
1. Mennella JA and Beauchamp GK. 1991. Maternal diet alters the sensory qualities of human milk and the nursling’s behavior.

Reacties