Samen Slapen met je Oudere Baby

Voor de eerste periode met je pasgeboren baby wordt aangeraden om ’rooming-in’ te doen. Dit betekent dat jij en je baby in dezelfde kamer slapen. Rooming-in is een hele fijne manier om je baby en zijn behoeften optimaal te leren kennen. Ook bevordert het samen slapen de borstvoeding. Het rooming-in advies komt van Unicef en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en is overgenomen door diverse zorgverleners (zoals kraamzorg).

Voor pasgeborenen is het redelijk geaccepteerd dat ze bij hun ouders op de kamer slapen. Veel ouders zien dit echter niet als ‘zelfstandig slapen’. Dit gebeurt, volgens de meeste ouders, pas als de kinderen op een eigen kamer verblijven. De leeftijd waarop ouders dit als wenselijk zien, variëert echter enorm.

Uit twee recente onderzoeken is gebleken dat gemiddeld een kwart van de ouders hun baby’s met 1 jaar nog bij zich laten slapen. Een onderzoek van 2002 toonde aan dat 24% van de 1-jarige baby’s nog bij de ouders op de kamer sliepen (Burnham 2002). Een grotere studie in 2008 liet zien dat 29% van baby’s op de leeftijd van 1 jaar nog co-sleepen met hun ouders (Hauck 2008).

Samen slapen met je oudere baby is dus helemaal niet zo zeldzaam als je wellicht zou denken. Ook je oudere baby heeft nog behoefte aan veel lichamelijk contact. Vaak is er nog steeds sprake van (regelmatige) nachtvoedingen. Rooming-in is dus zeker niet alleen handig voor de eerste weken, maar kan gerust worden verlengd naar wens van ouders en hun baby.

Referenties
1. Hauck FR, Signore C, Fein SB, Raju TN. Infant sleeping arrangements and practices during the first year of life.
Pediatrics. 2008 Oct;122 Suppl 2:S113-20.
2. Burnham MM, Goodlin-Jones BL, Gaylor EE, Anders TF. Nighttime sleep-wake patterns and self-soothing from birth to one year of age: a longitudinal intervention study. J Child Psychol Psychiatry. 2002; 43(6): 713–725.

Reacties