Samen Slapen met je Oudere Baby - Ervaring

We hebben het gisteren gehad over samen slapen met je oudere baby, zie: http://www.denieuwebaby.blogspot.com/2012/03/samen-slapen-met-je-oudere-baby.html.
Uit twee onderzoeken bleek dat gemiddeld een kwart van alle baby's met de leeftijd van 1 jaar nog bij hun ouders op de kamer slapen. Ook onze baby's sliepen nog bij ons toen ze 12 maanden oud waren.

In de eerste weken na de geboorte kregen we vooral positieve reacties op het feit dat onze baby's bij ons op de kamer sliepen. Maar naarmate de maanden vorderden, steeg ook het negatieve commentaar. 'Zo wordt je baby nooit zelfstandig.' of 'Dit krijg je hem nooit meer afgeleerd.'

Ik heb me zelf nooit zorgen over samen slapen gemaakt. Ik zag het niet als iets wat 'afgeleerd' hoefde te worden of als iets wat zelfstandigheid zou tegenwerken. Co-sleepen is natuurlijk ook helemaal niet abnormaal, sterker nog, je baby alleen laten liggen is biologisch gezien eerder abnormaal.

Toch merkten we ook dat we meer ruimte wilden naarmate onze baby's groter werden. We besloten om voor een compromis te gaan. Onze dreumesen kregen vanaf 1 jaar een eigen peuterbed. Dit bed zetten we volledig tegen ons bed aan. Zo slaapt onze peuterzoon nu ook. Hij slaapt dus wel al 'zelfstandig', maar heeft wel nog het veilige gevoel van zijn ouders dichtbij. Het beste van twee werelden. Wij hebben meer ruimte en hij heeft al zijn eigen plekje.

Dit peuterbed zal, als de tijd hier rijp voor is, op zijn eigen kamer komen te staan. Ik heb bij onze dochter ervaren, dat deze tijd als vanzelf komt. Ik hoefde haar niets 'af te leren'. Ze gaf zelf heel duidelijk aan dat ze op haar eigen kamer wilde gaan slapen. De overgang was helemaal niet zo groot voor haar. Het bed waar ze al maanden in lag, ging gewoon naar haar eigen kamer. Haar eigen kamer waar ze ook al aan gewend was. De cirkel was rond. Zo zal ook onze peuterzoon over een tijdje 'verhuizen' naar zijn eigen kamer. We hebben geen haast, maar mocht hij het wel hebben, dan staat zijn kamer al voor hem klaar.

Reacties

  1. Wij hebben dat met de oudste (nu 4) precies zo gedaan, ze was ruim 3 toen ze zelf aangaf dat ze eens wilde proberen om in haar eigen kamer te slapen en sindsdien slaapt ze daar in, en komt meestal halverwege de nacht in het midden liggen.
    Onze jongste van 1 heeft een cosleeper, daar egint ze de nacht, en smorgens als ik wakker word is ze dan lekker bij me gekropen.
    Zo gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten