Straling Mobiele Telefoon mogelijk Gevaarlijk voor Foetus

Het is geen onbekend gegeven dat mobiele telefoons straling afgeven. En dat er nog weinig duidelijk is over de mogelijke gevolgen van de vele blootstelling aan deze straling. Als een zwangere vrouw bijvoorbeeld regelmatig belt met haar mobiele telefoon, kan deze straling dan mogelijk de hersenontwikkeling van haar foetus beïnvloeden?

Een nieuwe studie met muizen suggereert dat dit misschien tot de mogelijkheden behoort. Volgens een persbericht gisteren afgegeven door onderzoekers aan Yale, hebben ze met een simpel experiment aangetoond dat straling van onze mobiele telefoons mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de baby in de baarmoeder.

Een gedeelte van de muizen kreeg een kooi aangewezen waarin actieve mobiele telefoons lagen. Deze telefoons stonden op stil en werkte alleen als er een actief gesprek binnen kwam tijdens de testperiode. Bij de andere muizen lag een uitgeschakelde mobiele telefoon in hun kooi.

Nadat de muizen baby’s geboren waren, werden ze bestudeerd tot ze de volwassen leeftijd bereikten. De muizen die als foetus waren blootgesteld aan straling ‘leken meer neiging te hebben tot hyperactief gedrag en hadden een gereduceerde geheugencapaciteit.’

Hoofdonderzoeker Hugh Taylor, Yale professor en hoofd van de divisie voor voortplanting en vruchtbaarheid, denkt te weten hoe dit komt.  De straling van mobiele telefoons verandert mogelijk de ontwikkeling van neuronen in de hersens van de baby’s.

De vraag is natuurlijk: moeten zwangere vrouwen zich hierover zorgen maken? Natuurlijk, muizen zijn geen mensen. We weten niet hoeveel blootstelling aan straling een menselijke foetus mogelijk kan beschadigen. Maar voorzichtigheid lijkt wel het juiste advies.

Taylor gaat zelfs zover om te speculeren dat het gebruik van mobiele telefoons tijdens zwangerschap, mogelijk de latere oorzaak is van gedragsproblemen bij kinderen. ‘We hebben aangetoond dat gedragsproblemen bij muizen overeenkomen met ADHD en werden veroorzaakt door het gebruik van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap van de muizen.’ Verder geeft Taylor aan: ‘De verhoging van het aantal gedragsstoornissen in mensen kinderen kan mogelijk voor een deel worden verklaard door blootstelling aan straling tijdens hun foetus periode.’

Referentie
1. Tamir S. Aldad, Geliang Gan, Xiao-Bing Gao and Hugh S. Taylor. 2012. Fetal Radiofrequency Radiation Exposure From 800-1900 Mhz-Rated Cellular Telephones Affects Neurodevelopment and Behavior in Mice. Scientific Reports 2, Article number: 312 doi:10.1038/srep00312.

Reacties