Verlaagt Borstvoeding de Kans op Wiegendood?

Wiegendood vormt een veel gevreesde angst onder (aanstaande) ouders. Reclames wijzen ons op alle mogelijke voorzorgmaatregelen die we kunnen nemen om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken. Kan borstvoeding hier mogelijk ook een positieve rol in spelen?

Een recent Duits onderzoek heeft gekeken naar de mogelijke preventie van wiegendood door het geven van borstvoeding. Er werd gekeken naar 333 kinderen die gestorven waren aan wiegendood. Dit werd vergeleken met een controlegroep van 998 baby’s van dezelfde leeftijd.

Alleen het geven van exclusief borstvoeding (dus geen combinatie van kunstvoeding en borstvoeding) bleek het risico op wiegendood in de eerste weken drastisch te verlagen. Bij wat oudere baby’s bleek zowel exclusieve als gedeeltelijke borstvoeding een bijdrage te leveren aan een verlaagde kans op wiegendood. Van de 333 kinderen die zijn gestorven aan wiegendood, kreeg maar 10% exclusieve borstvoeding één maand voordat ze overleden.

Deze studie laat zien dat borstvoeding inderdaad de kans op wiegendood verlaagd. Maar liefst met 50% door eerste zes maanden van de babytijd. De wetenschappers gaven aan graag te zien dat het advies voor het geven van exclusief borstvoeding tot 6 maanden zou worden opgenomen in de reclames voor preventie van wiegendood.

Referentie
1. M.M. Vennemann, T. Bajanowski, B. Brinkmann, G. Jorch, K. Yücesan, C. Sauerland, E.A. Mitchell and the GeSID Study Group. 2009. Does Breastfeeding Reduce the Risk of Sudden Infant Death Syndrome?


Reacties