Wanneer Leert je Baby Omrollen?

Een baby leert omrollen op twee manieren; van buik naar rug en van rug naar buik. Je baby moet om te kunnen omrollen veel van zijn coördinatievermogen en bijna al zijn spiergroepen gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijd waarop baby’s leren omrollen enorm kan variëren.

Van buik naar rug rollen kan al beginnen vanaf vier weken oud, maar dit is uitzonderlijk. In totaal kan 10% van de baby’s op deze wijze rollen met 3 maanden, 50% met 6 maanden en met 8,5 maand beheerst 90% deze inspanning. Van rug naar buik rollen kan 50% van de baby’s met 5,5 maand oud. Met 9 maanden hebben 90% van de baby’s deze mijlpaal behaald.

Belangrijkste conclusie van het onderzoek: of je baby nou leert omrollen van buik naar rug met 3 maanden of pas met 8 maanden, het is allemaal nog steeds onderdeel van een normale motorische ontwikkeling. Als je baby met 6 maanden al kan omrollen van rug naar buik, dan is dit relatief snel, maar niet ‘beter’ dan een baby die dit ‘pas’ met 9 maanden voor het eerst uitvoert. Iedere baby volgt zijn of haar eigen ontwikkelingstempo.

Referentie
1. Piper M, Darrah J. 1994. Motor Assessment of the Developing Infant. Philadelphia PA:W.B. Saunders Company.

Reacties

 1. mijn baby kan met 4 en een halve maand al omrollen dus dat is normaal?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is relatief snel, maar valt zeker binnen de normale ontwikkeling. Ongeveer 10 procent van alle baby's kan het al met 3 maanden, dus met 4,5 maand zal dit percentage ongeveer gestegen zijn naar zo'n 15 tot 20%. Snel dus, maar niet ongewoon :)

   Verwijderen
  2. Hier kan madam het sinds Koningsdag. Nu doet ze niet anders, het is een heel schouwspel. 2 mei wordt ze 3 maanden oud. Ze is de laatste, extra van genieten dus, maar ze gaat zo super snel!

   Verwijderen
  3. Dan is ze er zeker snel bij! Soms kan dit bijna jammer zijn he ;) Mijn zoon ging ook zo snel met zijn motorische ontwikkeling en dan is het babytje er zo snel van af ;)

   Verwijderen
  4. Ons zoontje devon is nu bijna 4 maanden en rolt zich van rug naar buik en bij per ongeluk rolt hij soms weer door van buik naar rug...dan zie je hem ook zo kijken van wat gebeurt hier nu. Hij heeft een sterk willetje...zijn hoofd houd hij ook al erg lang omhoog sinds zijn geboorte! Hij heeft erg veel pit vergeleken met onze dochter die deed alles wat rustiger aan!

   Verwijderen
  5. Mooi dat je beschrijft dat je zoon zo snel is met alles en je dochter wat rustiger aan deed. Ik herken dit heel erg van mijn eigen gezin! Vreemd is dit dan he, helemaal als je een wat rustigere ontwikkeling bent gewend ;) Maar uiteindelijk zijn ze er allebei gekomen, de een alleen wat sneller dan de ander ;)

   Verwijderen
  6. onze zoon van 11,5 week draait zich nu om van zijn rug naar buik maar nog niet terug :/ uiteraard zijn wij heel trots maar vind het ook wel eng, wat als hij dit 's nachts doet en niet meer terug komt op zijn rug???? wij gaan nu elke keer kijken maar wat als hij in de tussentijd zich heeft omgedraaid en we zijn te laat? hoe hebben jullie dit aangepakt. Een collega zij vastbinden in bed maar dat wordt overal afgeraden?! wat nu??

   Verwijderen
  7. sorry nog ter verduidelijking: hij heeft een ademend matrasje, en nee wij zijn geen voorstander van vastbinden, willen zijn ontwikkeling niet in de weg zitten. :)

   Verwijderen
  8. Mijn dochter draaide zich met twee maanden al regelmatig om van buik naar rug... Met drie maanden wist ze opeens niet meer hoe dat draaien moest. Nu is ze zeven maanden en kan ze net weer van rug naar buik draaien. Buik naar rug is ze helemaal verleerd.

   Komt als het komt, we maken ons er niet zo druk om!

   Verwijderen
 2. Mijn dochter rolde vandaag voor het eerst van haar buik op haar rug. Ze is 7,5 week oud. Best trots dus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons zoontje is 3 weken oud en hadden hem op zijn buik in de box gelegd ivm met darmkrampen en ineens lg hij op zijn rug. Is dit nu al snel of is dit gewoon per toeval gebeurt met spartelen tijdens een krampje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me per ongeluk, maar dat is natuurlijk moeilijk vanuit hier te beoordelen ;) De onderzoekers zeggen dat het in principe mogelijk is vanaf 4 weken oud, maar dat dit hooguitzonderlijk is.

   Waarschijnlijk heeft hij in ieder geval al veel kracht, anders was hij nooit in staat geweest om zich om te draaien :)

   Verwijderen
  2. Ons dochtertje is juist 5 weken oud en rolt zich zonder moeite van buik naar rug... Ze is de laatste in ons gezinnetje van 4 kindjes en wou extra genieten van haar, ze is zo klein... (prematuur geboren op 35 weken) maar ze wil zo snel mee met haar zussen en broer :-)

   Verwijderen
  3. Mijn kleine man rolde van buik naar rug met vijf weken. Vier keer achter elkaar. Hij kon zijn hoofd ook al zelf op houden vanaf dag 1 en drukt met zijn armen zichzelf al omhoog. Rollen van rug naar buik kan hij nog niet.

   Verwijderen
 4. Mijn twee kleinzoons, een tweeling die 4 weken te vroeg geboren zijn begonnen ook al heel snel met omrollen, 1 van de 2 hebben we al van rug naar buik zien gaan met 6 dagen en nee dat was geen ongelukje, iig zo zag het er niet uit want hij lag verder heel rustig en niet te krijsen of trappelen voor en na het omrollen. Wat wel zo was is dat hij niet volledig op zijn rug lag dus tussen rug en zij in en hij het allerliefste op zijn buik lag.
  Nu vandaag is het bij 1 van de twee al de hele tijd... naar zijn rug, naar zijn buik, naar zijn rug en weer naar zijn buik... zijn broertje nog niet maar die zal vast heel snel volgen en ze zijn nu 5,5 maand :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder Dedi, helemaal omdat ze te vroeg ter wereld zijn gekomen!

   Verwijderen
 5. Mijn zoontje draait sinds vandaag al een asntal keer van zijn buik naar zijn rug! Met 6 weken oud. Best knap aangezien hij 5 weken te vroeg geboren was

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is hij er vroeg bij :) Ik ben eens benieuwd of de rest van zijn motorische vaardigheden ook zo snel zullen gaan!

   Verwijderen
  2. Nou idd ik ben ook erg benieuwd!

   Verwijderen
  3. Sinds 2 dagen rolt hij oomal van zijn rug naar zijn zij.... zijn. Armpje ligt nog in de weg hij kan nog net niet doorrollen....

   Verwijderen
  4. Dan zal het wel niet meer lang duren voordat hij helemaal doorrolt :)

   Verwijderen
 6. hier hetzelfde. Mijn zoontje rolde al met 5 weken om van buik naar rug. Hij probeert dit nu sedert zijn 3 maand ook van rug naar buik maar raakt telkens gefrustreerd omdat hij door zijn armpje niet kan doorrollen :) Hij is nu 4 maand en ligt heel vaak op zijn zij, je ziet hem echt concentreren maar het lukt nog niet. Ben benieuwd wanneer het lukt, volgens mij zal hij stralen als een pauw op dat moment omdat zijn inspanningen beloond worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat vond ik bij mijn eigen kids ook altijd zo mooi als ze deden stralen na een geheel nieuwe motorische mijlpaal! Hopelijk lukt het je zoontje snel :)

   Verwijderen
 7. Onze dame is nu 11 weken en draait van buik naar rug. Ze is een buikslaper, dus ik denk dat dat ook wel meespeelt ( ze is erg sterk in haar rug en nek)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spierkracht speelt zeker een rol bij het (leren) omrollen. Ze is er in ieder geval vroeg bij :)

   Verwijderen
 8. Ach, hier een zoontje die nu 5 en een halve maand is en nog helemaal niet omdraait. (mede vanwege lange ziekenhuis-periode) Ik ben trots zoals hij is en we zien wel hoe zijn ontwikkeling verder gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe snel kinderen zich motorisch ontwikkelen hoeft verder niet per se wat te zeggen over hun algehele ontwikkeling! Zoals ik al aangeef in bovenstaand blog, iedere baby heeft zijn eigen ontwikkelingstempo en dat is juist iets wat we moeten koesteren. Het zou maar saai zijn als iedere baby precies hetzelfde zou doen op dezelfde tijd ;)

   Verwijderen
  2. Je zoon is helemaal perfect normaal en tuurlijk hoeft hij geen kunstjes te kunnen om trots te zijn op hem! ;)

   Verwijderen
 9. die van mij kan maar beter opschieten. ik ga kapot van dat gejank. leuk hoor.. rolt van rug naar buik na 3-4 maanden. maar niet terug.. als dit nog maanden aanhoud wordt ik gek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar
   Onze zoon van 4 maanden oud rolt ook van rug naar buik en kan niet terug draaien. Gevolg is een overstuur kindje. Pure frustratie. Hij probeert ook te kruipen maar wordt boos dat het niet lukt.

   Verwijderen
  2. Oh dat kan zeker frusterend zijn, voor zowel moeder als baby! Ik weet het nog goed van mijn twee kinderen, die 'tussenfases' waarin ze iets wel al wilden, maar nog niet konden, die waren vaak het meest intens! Hopelijk lukt het je baby snel :)

   Verwijderen
 10. Mijn zoontje van 5 weken heeft zich vandaag voor de eerste keer omgerold van buik naar rug, en dat 3 keer na elkaar :) Trots!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! En dan ook nog drie keer achter elkaar! Hij wilde wel even zeker weten dat hij het ook echt onder de knie had ;)

   Verwijderen
 11. Tegen dat ze 2 zijn kunnen ze allemaal zowat hetzelfde (motorisch) dus het is geen teken van genialiteit als hij/zij het wat vroeger kan of dommigheid als zij/hij wat later is :) Ik weet bij mijn oudste dat ik ook zo op zat te letten en daar tekenen in zag. Uiteindelijk kunnen ze het allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Marie-Jo, van heel vroeg tot relatief laat, het kan allemaal en behoort ook allemaal tot een normale ontwikkeling!

   Verwijderen
 12. M'n dochter is 3 maand en rolt van haar rug naar haar buik..(!) Ze krult zich eerst helemaal krom en draait dan door naar haar buik.. Het aparte is dat ze niet van haar buik naar haar rug rolt.. Kan hier een reden voor zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk persoonlijk niet dat hier echt een reden voor is, dit heeft ze nu als eerste ontdekt en waarschijnlijk volgt het rollen van haar buik naar haar rug er snel achteraan :)

   Verwijderen
 13. Ik zie van alles voorbij komen en ben nu toch wel nieuwsgierig.. Mijn dochter is 3 weekjes oud maar heb haar deze week al meerdere malen betrapt dat ze op der buik lag nadat ik haar op der rug in de box had gelegd.. Het lijkt me geen ongelukje want ze lag iedere keer heel vredig en probeerde der hoofdje omhoog te doen om te kijken.. Kan dit of is dit echt TE snel.?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou uitzonderlijk snel zijn, maar volgens de wetenschappers kan het wel vanaf 4 weken al gebeuren. Doet ze het nog steeds? Heb je het nu zelf ook al een keertje gezien?

   Verwijderen
 14. Mijn eerste dochter rolde met 6 weken van buik naar rug en met 16 weken van rug naar buik. Ze was met veel dingen vlot. Met 11 maanden liep ze, met 22 maanden zindelijk, met 2,5 jaar zonder zijwielen fietsen....maar puzzelen of tekenen moet je haar niet vragen haha Elk kind ontwikkelt zich op t ene gebied nu eenmaal vlotter dan op andere gebieden...ze kunnen niet alles tegelijk he ;)
  Mijn tweede dochtertje rolde met 5 weken van buik naar rug en vandaag met 15 weken van rug naar buik...vergelijkbare ontwikkeling dus...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig is dat he! De grove motoriek kan heel goed en snel verlopen, maar dan kan de fijne motoriek weer net even wat langer op zich laten wachten. Het is maar net wat ze op dat moment kiezen om hun aandacht naar uit te laten gaan en dat is voor ieder kindje anders :)

   Verwijderen
 15. Uh ik hb net een zoon gekregen. En deze meneer rolt al met drie weken van buik naar rug

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Onze dochter draaide met 11 weken van buik naar rug en met 5 1/2 maand van rug naar buik. Trotse mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mijn dochter kon met veel inspanning met 10 weken van buik naar rug rollen. Dat is ze nu echter weer verleerd. Nu (3,5 maand) rolt ze heel vaak - ook weer met veel inspanning en gekreun - van rug naar buik. Maar omdat ze van buik naar rug dus verleerd is, blijft ze dan een tijdje chagrijnig op haar buik liggen met veel moeite haar hoofd overeind houdend, totdat het haar te zwaar wordt en we haar moeten helpen om weer op haar rug te liggen. Dan begint het weer van voor af aan :-) Ze wil van alles, maar het kost haar zo veel moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken het van onze dochter! Soms leek ze dan even weer een soort 'terugval' in ontwikkeling te krijgen en daar kon ze echt slechte zin van krijgen ;) Ze heeft zo te lezen ook een sterk karakter, ze blijft het steeds weer stug proberen ondanks haar irritaties :)

   Verwijderen
 18. mijn dochter is 4 maand en rolt van haar rug op haar buik maar maakt zich dan kwaad dat ze niet kan terugrollen dus ik hoop dat het vlug komt dat ze van buik naar rug rolt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn van die irritante tussenfases he ;) Ik hoop met je mee dat ze snel ook leert om van haar buik weer terug naar haar rug te rollen!

   Verwijderen
 19. mijn zoontje is vandaag exact 15 weken oud maar vorige week rolde hij al voor het eerst van rug naar buik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi Hanna! Zo bijzonder die eerste grove motoriek ontwikkeling he!

   Verwijderen
 20. Onze zoon rolde van buik naar rug met 4 weken oud, ik kon hem niet op de buik houden. Dit stopte na 2-3 maanden (buikje denk ik te dik ;) ). Nu met 4,5maand wel van rug naar buik, maar hij heeft nog niet teruggerolt, moet hij toch weer opnieuw uitvinden of meer spieren voor ontwikkelen (hij is 8 kg).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat hij het opnieuw moet ontdekken nu. En hij is nu natuurlijk een stukje zwaarder geworden, dus dat gaat hem meer kracht kosten om voor elkaar te krijgen. Maar dat gaat hem vast binnenkort weer lukken :)

   Verwijderen
 21. Onze zoon kon met 3 maanden van buik naar rug rollen, met 4 maanden al een half uur op zijn buik en hoofd omhoog (leuk in de ligwagen omgedraaid gelegd zodat hij alles kon zien) en nu met 5,5 maand van rug naar buik rollen. Blijkbaar is het normaal, maar ik blijf apetrots op hem.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Laura, ja natuurlijk ben je apetrots op je zoon! Mijn kinderen waren allebei best verschillend qua motorische ontwikkeling, maar dat maakte voor mij echt geen verschil in hoe trots ik op ze was :) Bovendien geloof ik zelf niet dat een snelle motorische ontwikkeling verder samenhangt met (latere) intelligentie. Dat is maar goed ook dat ik dat geloof overigens, want ik was zelf (volgens mijn moeder) nogal traag met mijn grove motoriek ;)

   Verwijderen
 22. Hallo iedereen heel bijzonder om te lezen allemaal. Mijn dochter is drie maanden en is hele dag bezig met rollen van rug naar buik. Terug lukt echt niet hihi

  Gr. Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Simone, ik ben het helemaal met je eens dat het echt bijzonder is om al die verschillende verhalen over het leren van omrollen te lezen! De diversiteit is enorm en dat maakt het ook zo leuk en interessant. En al zo duidelijk merkbaar dat iedere baby vanaf het begin zijn of haar eigen ontwikkeling volgt.

   Leuk dat je dochter er zo intens mee bezig is! Dat terugrollen komt vast over een tijdje ook helemaal in orde :)

   Verwijderen
 23. Mijn dochter is nu 7 maanden en rolt af en toe van buik naar rug..probeert af en toe naar haar zij te rollen vanaf haar rug, maar lijkt ondanks meehelpen en speeltjes neerleggen het rollen nog niet door te hebben..wel draait ze op haar buik een rondje om haar as in de box e.d.
  Best frustrerend bovenstaande verhaaltjes soms te lezen..gelukkig kwam ik m'n eigen groeivoet tegen waar ook 7,5 maand in stond..dus ik blijf hoop houden! :-)
  Wanneer moet je stappen richting fysio ondernemen? Rond 9 maanden? CB reageerde steeds nog vrij laconiek..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk zou ik me er nog geen zorgen om maken. En ook volgens het onderzoek zit ze nog in de normale marge. CB zal het luchtig opvatten, omdat ze het waarschijnlijk wel vaker meemaken en het omrollen daarna(bijna) altijd vanzelf volgt ;) Over 2 maanden kun je altijd nog kijken wat dan de mogelijkheden zijn. Laat je wel nog even weten hoe haar omrollen zich verder gaat ontwikkelen? Ben ik wel benieuwd naar :)

   Verwijderen
  2. Mijn zoontje van 5 heeft nooit terug kunnen draaien van buik naar rug! Terwijl hij wel nog steeds zijn tenen in zijn mond kan stoppen! 😃 hij is overigens bovengemiddeld intelligent dus het betekent absoluut niet dat hij dommer is ofzo... Hij is juist uniek omdat hij het nog niet kan en de rest blijkbaar al met 6 weken of 3 maanden!

   Verwijderen
 24. Hier een hoogstuizonderlijke; met 2wk van buik naar rug, met 13 wk van rug naar buik. Rond 4mnd in kruip houding en tijgeren. Met 4,5 mnd oefenen met zelf gaan zitten. Nu 6mnd en ze kruipt, gaat zelf zitten en los, en zelf optrekken tot staan... Dat het mogelijk is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bijdrage riejanneke! Het is toch iedere keer weer mooi om te lezen hoe ieder kindje haar of zijn eigen ontwikkeling volgt :) Ze zal dan ook wel een vroege loper worden denk ik zo!

   Verwijderen
 25. Mijn dochter rolde met drie weken van haar buik op haar rug, ook heel bewust, en net voor ze drie maanden werd rolde ze van rug naar buik. Wij dachten dat ze misschien wat langzamer zou zijn omdat ze met 37,5 week geboren was.

  Maar nu las ik verderop dat het misschien betekende dat haar fijne motoriek wat trager zou kunnen verlopen omdat haar grove motoriek nu haar prioriteit heeft. Is dat altijd zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zal waarschijnlijk eerder kiezen voor ontwikkelingen op het gebied van grove motoriek omdat hier haar interesse momenteel meer naar uitgaat. Dit wil dus niet per se zeggen dat ze 'achterloopt' met haar fijne motoriek, alleen dat ze op dit moment hier haar focus niet (of minder) op legt.

   Verwijderen
 26. Mijn zoon (3 weken te vroeg geboren) kan zich sinds vorige week, nog net geen 4 weken oud, al van buik naar rug rollen. Het is een sterk mannetje! Erg trots op :-). Benieuwd hoe de rest van zijn ontwikkeling zal gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is je zoon er snel bij :) Helemaal bijzonder omdat je ook nog aangeeft dat hij te vroeg is geboren. Ik kan me voorstellen dat je erg benieuwd bent naar hoe zijn verdere ontwikkeling zal verlopen!

   Verwijderen
 27. Mijn dochtertje rolt sinds haar 5maanden flink van rug naar buik. Maar terugrollen lukt nog steeds niet. Soms rolt ze 'per ongeluk' terug op haar rug. Na een tijdje op haar buik, begint ze te huilen omdat haar hoofdje te zwaar wordt. Dan moeten we ze even helpen. Het lijkt wel of ze schrik heeft om terug te rollen. Is het normaal dat dit zo lang duurt? Ze is ondertussen 6maanden. Zijn er manieren om het terugrollen te stimuleren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het onderzoek beheerst 90% van de baby's het omrollen van buik naar rug met 8,5 maand. Dus je dochtertje heeft nog tijd zat ;) Met het rollen van rug naar buik was ze er wel vroeg bij en hier heeft ze gewoon iets meer tijd voor nodig. Maar alles valt nog steeds binnen te normale verwachtingen. Het terugrollen stimuleren is dus niet per se nodig.

   Verwijderen
 28. Mijn dochter van 3, 5 maand maakt geen enkele aanstalten om te draaien niet van buik naar rug of omgekeerd. En op buik liggen doet ze niet graag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn eigen kinderen lagen ook niet graag op hun buik, dus ik spreek uit ervaring ;) Ze is pas 3,5 maand, nog tijd zat om het omrollen van beide kanten nog ruim onder de knie te krijgen. Ik had zelf dus ook niet van die 'vroege' vogels ;)

   Verwijderen
 29. Zoon van 4 mnd rolde met 2 mnd van buik naar rug, toen met 3 weer een paar keer en nu al een hele tijd niet. Geen interesse ook niet in op de buik liggen. ..zitten is ook niet spannend genoeg... meneer wil alleen maar staan, en als dat even niet kan of mag dan kan hij zo boos worden.... dasrnaast wel heel druk mey brabbelen en dingen in zijn mond stoppen. ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels rolt hij nu ook van rug naar buik... stiekem wel een beetje trots. ..

   Verwijderen
  2. Zo te lezen had hij eind vorig jaar even een sprongetje in zijn ontwikkeling en wilde hij zich concentreren op leren lopen! Toevallig heb ik hier laatst nog een wetenschappelijk blog over geschreven: http://www.denieuwebaby.nl/2014/01/hoe-leren-babys-lopen.html. Misschien ook wel interessant voor je om te lezen :)

   En wat leuk dat je ook even een update geeft! Super dat hij nu ook al rolt van rug naar buik. Hij is zich duidelijk aan het richten op zijn grove motoriek :)

   Verwijderen
 30. Hihi onze kleine Xavi 5 weken en 1 dag rolde net van zijn buik naar zijn rug...hoe trots kun je als moeder zijn!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ook 2 weken te vroeg geboren...♡

   Verwijderen
  2. Wat mooi Soeraja dat je zo trots bent op je zoon :) Hij is er zeker vroeg bij!

   Verwijderen
 31. Mijn zoon is 7 weken te vroeg geboren en kon met 6 weken al van buik naar rug. Eerst dacht ik dat het per ongeluk ging, maar sindsdien wanneer ik hem op zijn buik leg, draait hij zich met gemak om. Iedereen staat versteld, maar hij lijkt het zelf prettig te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo! Zeven weken te vroeg geboren en zich dan toch zo voortvarend ontwikkelen. Mooi hoor :)

   Verwijderen
 32. Mijn dochter is volgende week 6 maanden oud. Al van in het begin een enorm sterk babytje. Zat al heel snel helemaal recht en doet nu niet liever. We moeten haar niet proberen neerleggen of er komt een hoop geroep en gekrijs bij kijken. Ze moet de wereld rechtop kunnen zien. Buikliggen heeft ze nooit graag gedaan. We hebben haar wel dagelijks op het buikje gelegd om haar toch wat gewoon te maken. Nu kan ze het wel even en houdt ze hoofdje flink omhoog maar is het allemaal heel snel beu. Een tweetal weken geleden rolde ze voor de eerste keer van buik naar rug. Ze deed het die dag zeker tien keer na elkaar! Maar de dag erna leek het helemaal weg te zijn. Sinds toen doet ze het heel af en toe. Maar het lijkt haar allemaal niet zo te ineresseren.
  Geen enkel kind is te vergelijken lijkt me... Ze is dan weer zo actief op het gebied van communiceren, rondkijken, lachen... Ik neem aan dat de rest wel vanzelf volgt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide bijdrage, dat waardeer ik zeer :) Wellicht nog een leuk onderzoek voor je om te lezen over rechtop zitten en hoe dit haar helpt om nieuwe zaken te leren: http://www.denieuwebaby.nl/2012/12/rechtop-zitten-helpt-babys-leren.html Geen wonder dus dat ze nu niet meer wilt liggen ;) En je hebt helemaal gelijk hoor, geen enkel kind is te vergelijken en dat maakt het nu juist zo mooi om ieders ervaringsverhaal te lezen :)

   Verwijderen
 33. mijn kleine vent was 5 dagen oud toen de kraamhulp hem op zijn buik legde. Hij huilde ontzettend en werd zo kwaad dat hij zich van zijn buik op zijn rug draaide. Toevallig waren we net aan het filmen dus we hebben het bewijs. Hij is nu bijna 4 weken oud en elke keer als wij hem op zijn buik leggen, draait hij zich om. Dat beloofd nog wat voor de toekomst met zo'n koppig karakter......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zullen jullie verbaasd zijn geweest toen jullie kleine mannetje al om ging draaien in de kraamweek! Super dat jullie net aan het filmen waren, zo'n moment wil je natuurlijk vastleggen :) Hij is in ieder geval duidelijk geen buikligger ;) Ik ben benieuwd hoe hij zich verder zal ontwikkelen!

   Verwijderen
 34. Mijn dochter is van 10 november 2013. Het is mijn aller eerste kindje, dus ontzettend trots op alles wat ze doet! In het begin vond ze het verschrikkelijk om op d'r buik te liggen. Dus vanaf 2 weken oud had ze al in de gaten dat ze van d'r buik op d'r rug kon draaien. Vanaf 2 maanden oud pakt ze zelf d'r speelgoed en knuffels beet. Vanaf vorige week was ze heel druk bezig met proberen te draaien van rug op buik. En sinds gisteravond (4 en een halve maand) draait ze daadwerkelijk op d'r buik, linksom en rechtsom!

  Ben ontzettend trots!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Bedankt voor je leuke reactie! Bij een eerste kindje maak je alles zelf ook voor het eerst mee, dat is zo bijzonder :) Zo mooi ook weer om te lezen hoe jouw dochter helemaal haar eigen ontwikkeling volgt!

   Verwijderen
 35. Mijn zoontje is 8 maaden en kan al heel goed zitten en rechtstaan als hij steun heeft. Maar hij maakt absoluut geen aanstalten om zich om te rollen. Hij ligt ook niet graag op zijn buik of op zijn rug tenzij om te slapen. Moet ik mij hierover zorgen maken dat hij dit nog niet kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is in ieder geval een heel goed teken dat je zoontje al goed rechtop kan zitten en zelfs al recht kan staan (met steun). Daarnaast is hij natuurlijk pas acht maanden, dus in principe kan het nog vanzelf gebeuren. Maar als je je echt zorgen maakt, dan kun je dit natuurlijk bespreken met je huisarts of op het consultatiebureau.

   Verwijderen
 36. Hallo ik zit hier met een vraag?? Mijn dochter is nu 6 maanden maar rolde eerst maar 1 keer vanaf die maand doet ze helemaal niks meer niet rollen of wat dan ook?? Is dit normaal ze is bijna 7 maanden HELP

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp dat je je zorgen maakt, maar als je naar het onderzoek kijkt dan beheerst 90% van de baby's rond de 8 tot 9 maanden het buik van naar rug en rollen en andersom. Je dochter is bijna 7 maanden, dus heeft nog tijd om deze mijlpalen (ruim) binnen de normale marges te behalen.

   Maar als het toch niet helemaal vertrouwt, dan kun je er altijd even naar laten kijken!

   Verwijderen
 37. mijn zoontje van 4 maand draait zelf van rug naar buik
  hij doet dit door eerst zijn hoofdje helemaal naar achter te strekken en vervolgens zijn rug te bollen en zijn beentjes te strekken
  is dit normaal of is hier iets tegen te doen
  want om eerlijk te zijn ben ik bang dat hij zijn nekje forceert
  weet iemand hier raad over

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo te lezen heeft hij zijn eigen manier gevonden om zich om te rollen. Mijn eigen zoon gooide zich altijd omver door zijn nek met een enorme kracht naar achteren te verplaatsen. Ik schrok er soms echt van! Maar het deed hem verder niets. De nekspieren van baby's kunnen al behoorlijk krachtig zijn.

   Verwijderen
 38. Mijn dochter van 4 maanden heeft het kiss syndroom en reflux. Hiervoor heeft ze therapie en medicijnen. Ze wil helemaal niet op haar buik liggen en kan haar hoofd in de buikhouding moeilijk omhoog houden. Ze gilt dan heel de boel bij elkaar. We proberen het wel regelmatig, maar na 1 a 2 minuten is het huilen. Hoe kan ik stimuleren om toch van buik naar rug te gaan draaien of moet ik haar juist haar gang laten gaan en niets doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is nog behoorlijk jong. Misschien is het een idee om bijvoorbeeld een maandje of twee te wachten met het oefenen van omrollen vanuit buik liggende positie. Dan heeft ze wellicht ook al wat minder last van het kiss syndroom en de reflux. Als ze tussen de 8 en 9 maanden het omrollen van beide kanten doorheeft, dan is dit nog steeds een normale ontwikkeling. Je hebt dus nog de tijd.

   Verwijderen
 39. Mijn kind is nu 18 weken en ze heeft nog niet gerold naar welke kant dan ook !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Jennifer, dat valt toch nog helemaal in de normale motorische ontwikkeling. Waarschijnlijk richt je kind zich nu meer op de ontwikkeling van haar fijne motoriek en concentreert ze zich later pas op de grove motoriek.

   Verwijderen
 40. Mijn prinsje is morgen 3 weken oud en rolt zich iedere keer bijna om! Hij is ook bijzonder strek hoorde ik van de kraamzorg en consultatiebureau. Best trots dus 😄

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bijdrage! Laat je nog even weten wanneer hij volledig omrolt? Ben benieuwd!

   Verwijderen
 41. mijn zoontje van 15 weken rolt net voor het eerst van rug naar buik. en hij blijft proberen gaat steeds beter. super trotse mama

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi is dat om te zien hoe ze het blijven proberen zodat ze zichzelf steeds weer kunnen verbeteren! Geniet ervan, maar zo te lezen doe je dit al :)

   Verwijderen
 42. Onze dochter rolde vandaag van rug naar buik... Ik wist niet wat ik zag. Ze is net 5 weken oud. Ze ging al vanuit rug op haar zij liggen zo ligt ze het liefst en zo slaapt ze ook het liefst... Ik ben helemaal in shock!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat je niet wist wat je zag! Bijzonder hoor! Ik ben eens benieuwd of ze dit nu regelmatig blijft doen of dat ze hier pas later weer mee verder gaat :)

   Verwijderen
 43. Mijn zoontjes waren er ook vroeg bij. Mijn oudste kon van zijn buik naar zijn rug rollen toen hij 24 dagen oud was. Mijn tweede (nu 12weken) kon dit kunstje al toen hij 16!!!! dagen was.. Snel baby af dus net als zijn broer..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bijdrage! Dus je eerste zoon was er al heel vroeg bij, maar je tweede is er nu nog sneller bij! De snelle motorische ontwikkeling ligt dus in de familie ;)

   Verwijderen
 44. Zoonlief is alweer 6.5 maand en kan sinds 2 weken op zijn buik draaien. Gevolgd na een poosje door huilen en frustratie omdat hij het niet meer leuk vind. Uiteindelijk draai ik hem zelf weer terug. Tips of advies om hem te stimuleren om terug te draaien? Toen hij jonger was moest ik hem juist op zijn buik leggen van CB om nekspiertjes te stimuleren, maar naar 2 seconden lag hij weer om. Dit omdat hij het echt niet prettig vond. (groot schedelomvang=zwaar!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is nog best jong om met 6,5 maand zowel van rug naar buik als andersom onder de knie te krijgen. Ieder kind volgt zijn of haar eigen ontwikkeling. Als zijn ontwikkeling normaal verloopt, dan zou hij zelf van zijn buik weer terug naar zijn rug kunnen draaien binnen nu en ongeveer 3 maanden. Extra stimulans kan natuurlijk geen kwaad, maar als hij zijn intrinsieke motivatie vindt om het zelf te willen kunnen, dan gaat het allemaal een stuk gemoedelijker meestal ;)

   Verwijderen
 45. Onze zoon kan nu al met 8 weken zich omrollen van de buik naar de rug!!?? Echt ontzettend snel! En het was geen toeval want hij heeft zich nu al 5x in 2 dagen omgerold.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan behoort hij tot de 10% die deze mijlpaal binnen 3 maanden bereikt! Dus hij is er zeker vroeger bij dan gemiddeld :)

   Verwijderen
 46. Om eerlijk te zeggen geloof ik al die snelle jelles verhalen hierboven niet echt. Ik werk in een kinderdagverblijf en ik heb nog geen enkele baby zien rollen van van 12 weken tot en met 16 weken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze blog wordt vaak gelezen, wellicht dus dat hier zoveel moeders komen, dat er daarom af en toe baby's met een zeer snelle ontwikkeling op het gebied van omrollen bij zitten.

   Maar ik ben het met je eens dat het wel om uitzonderlijke situaties gaat! Graag zie ik ook reacties van andere moeders waarbij de baby's gewoon op de gemiddelde periode omrollen :) Anders krijgen we inderdaad een vertekend beeld van wat normaal is.

   Verwijderen
 47. Mijn dochtertje rolde een paar dagen geleden van buik naar rug( 6m 1d)
  Maar dit telt volgens mij niet als omrollen.
  We spreken pas van omrollen als babies van de rug naar de buik rollen. Dit doet ze dus nog niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omrollen kan op twee manieren, van buik naar rug en van rug naar buik. Dus je dochtertje doet wel degelijk omrollen :) Nu alleen nog deel 2, van rug naar buik ;)

   Fijn dat je deze ervaring deelt, prima leeftijd hoor om voor het eerst om te rollen van buik naar rug :)

   Verwijderen
 48. Ons zoontje rolde nog voor hij een week oud was, zich van zijn buik op zijn rug. Nou ja... rollen kon je het niet noemen. Hij liet zich gewoon vallen. Nu is hij 3,5 maand en draait hij zich echt bewust op zijn rug. Nu het bewuster gebeurt, kost het hem ook veel meer moeite dan eerder. Nu draait hij, toen viel hij meer.
  Van rug naar zij of buik is hij totaal nog niet mee bezig, terwijl hij in zijn eerste week ook wel eens van zijn rug naar zijn zij draaide.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het bewuste omrollen (dus echt bezig zijn met die 'taak' en deze ook voor elkaar willen krijgen) kan nog niet in die eerste periode plaatsvinden. Maar hij is nog steeds vroeg hoor, om het met 3,5 maand bewust te doen :)

   Het omrollen van rug naar buik laat wel vaker iets langer op zich wachten. Hij heeft nog maanden de tijd ;)


   Verwijderen
 49. mijn broertje is 7 maanden oud, van rug naar buik doet ie alleen als niemand kijkt en van buik naar rug doet hij gewoon niet en het lijkt er ook niet op dat hij dat binnenkort gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft nog de tijd, het is in ieder geval al een goed teken dat hij van rug naar buik draait. Zeer waarschijnlijk draait hij over 1,5 tot 2 maanden ook van buik naar rug! En dan maakt hij nog steeds een normale ontwikkeling door, want 90% van alle baby's heeft het door met 8,5 maand.

   Maar als je je zorgen maakt, dan kun je dit natuurlijk altijd even aankaarten bij het consultatiebureau.

   Verwijderen
 50. Mijn dochter draaide met 4,5 maand van rug naar buik. Maar van buik naar rug doet ze niet. Nu is ze 5,5 maand oud en draait soepel naar de buik, stevig op haar handen, maar daar blijft het bij. Ze probeert het terugdraaien wel, maar de armen liggen in de weg. Ik hoop dat ze het snel leert, want volgens het consultatiebureau had ze al veel eerder op haar rug moeten kunnen rollen. (ik denk dat het wel meevalt, maar het maakt je toch onzeker).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Puur kijkend naar de resultaten van het onderzoek, heeft ze nog best aardig wat tijd om het van buik naar rug rollen onder de knie te krijgen :)

   Ze is nu 5,5 maand. De helft van alle baby's beheerst deze vaardigheid als ze een half jaar oud zijn. Dus dat betekent dat 50% het nog niet kan! Met 8,5 maand beheerst 90% deze vaardigheid. En in drie maanden kan heel wat veranderen in de ontwikkeling van een baby.

   En helemaal omdat je zelf ook nog aangeeft dat ze het wel al probeert, denk ik dat je gelijk hebt met je gevoel dat het wel meevalt. Geef haar nog even de tijd, dan komt dat omrollen van buik naar rug vast vanzelf :)

   En mocht dit nou niet zo zijn, kun je altijd nog aan de bel trekken.

   Verwijderen
 51. Ons dochtertje is juist 5 weken oud en rolt zich zonder moeite van buik naar rug... Ze is de laatste in ons gezinnetje van 4 kindjes en wou extra genieten van haar, ze is zo klein... (prematuur geboren op 35 weken) maar ze wil zo snel mee met haar zussen en broer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Kelly! Wat is ze er dan vroeg bij. Kan me goed voorstellen dat je haar juist zolang mogelijk klein wil zien. Ik ben zelf nu zwanger van onze derde, maar we hebben ook nog altijd de droom voor een gezin met vier kinderen. Dus wie weet ;)

   Hopelijk blijft deze derde ook lang een 'echte' baby ;) Onze tweede liep al met 11 maanden, dat vond ik ook zo snel!

   Maar wat super ook dat je meisje - al is ze prematuur geboren - zich zo goed aan het ontwikkelen is he! Geniet er maar lekker van :)

   Verwijderen
 52. Zoonlief is 8 dagen oud en rolde vandaag diverse keren van buik naar rug. Beide kanten op....

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hihi, gister voor de 2e keer mn dochter op haar buik neer gelegd op een plat matrasje (ipv aankleedkussen), op advies van cb. En.... Ze draaide zich om. (2 maanden oud). Door anderen werd al gezegd dat ik een pittig en sterk kind heb. Nu geloof ik t zelf ook. :) stiekem best wel trots :)

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Mijn dochter draait zoch sindskort om van rug naar buik en is bijna 4 maand. Nu is alleen het probleem dat ze met srie weken wel van de buik naar de rug kon rollen maar nu dus niet meer. Nu heb ik een hele gefrusteerde baby die niet op de buik wil liggen, wel wil draaien en gaat huilen als ze niet meer terug naar haar rug kan. Hoe kan ik dot stimuleren dat ze dit snel onder de knie krijgt?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten