Wel of Niet Inbakeren?

Er zijn vele voor- en tegenstanders van inbakeren. De voorstanders benadrukken meestal het rustgevende effect dat inbakeren volgens hen heeft op een baby. Van inbakeren zouden baby's minder gaan huilen. Tegenstanders wijzen vooral op de mogelijke gevaren, waaronder een vergrote kans op heupdysplasie. Inbakeren is volgens hen een onnatuurlijke manier om de gemoedstoestanden van de baby te onderdrukken.  

Uit een onderzoek van biologe Bregje van Sleuwen aan de Universiteit Utrecht blijkt dat inbakeren geen effect heeft op baby's die veel huilen. Ouders van 398 baby's die meer dan frequent huilden kregen allemaal adviezen mee naar huis om hun baby's te troosten. De helft van baby's werd ook ingebakerd.

In beide groepen blijkt na twaalf weken de huilduur gereduceerd te zijn van tweeënhalf uur per dag naar gemiddeld een half uur. Inbakeren helpt niet, maar de adviezen over voeden op verzoek, prikkelreductie en voorspelbaarheid van de dag hebben wel effect. Er waren geen vaste tijden, maar wel een vaste volgorde van activiteiten. Dit zorgde ervoor dat de baby's minder gingen huilen.Referentie
1. Bregje E. van Sleuwen, Adèle C. Engelberts, Magda M. Boere-Boonekamp, Wietse Kuis, Tom W.J. Schulpen and Monique P. L'Hoir. 2007. Swaddling: A Systematic Review. Pediatrics Vol. 120 No. 4 October 1, 2007, pp. e1097 -e1106.Reacties

 1. Een wat genuanceerde uitleg van het onderzoek waarnaar in dit blog gerefereerd wordt: Bij de ingebakerde baby’s nam het huilen op de eerste dag direct af met gemiddeld 30-40 minuten, terwijl bij de baby’s die alleen regelmaat kregen aangeboden het huilen op de eerste dag juist toenam met gemiddeld 20-25 minuten en pas op de volgende dagen afnam. Na ongeveer 6 dagen was het huilen bij beide groepen vrijwel even sterk afgenomen.

  Wanneer de twee interventies over de daaropvolgende 10 weken met elkaar vergeleken werden, bleek het huilen bij de ingebakerde jonge baby's (2-7 weken oud bij start van de interventie) sterker afgenomen dan bij de niet ingebakerde baby's. Voor de oudere baby's (8-13 weken bij de start) was dit net andersom: hier was bij de niet ingebakerde baby's het huilen juist sterker afgenomen.

  Naast de afname in huilen is ook een toename in slapen gevonden. Op dag 2 wordt ruim een uur langer geslapen (bij toepassing van regelmaat + inbakeren reeds op dag 1). Vanaf dag 3 is bij beide interventies de slaap met 2 uur per dag toegenomen.

  Deskundigen die met deze interventie werken, adviseren daarom eerst aan de slag te gaan met regelmaat. Mijn ervaring dat aan ouders duidelijk uitgelegd moet worden hoe deze regelmaat bedoeld is (niet op de klok, maar goed kijken naar de lichaamstaal van de baby, voeden op verzoek en ook slapen op verzoek).
  Wanneer na een aantal dagen regelmaat het huilen niet is afgenomen en het slapen niet is toegenomen kunnen ouders alsnog starten met inbakeren. En in situaties waarbij de oververmoeidheid en onzekerheid groot is, kan beter direct gestart worden met inbakeren om secundaire ellende te voorkomen.

  Inbakeren is een snelle en doeltreffende manier om onrust bij een baby te voorkomen of te verhelpen - getuige de vele positieve praktijkvoorbeelden - maar zeker niet de enige.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Puckababy is weliswaar een alternatief op het inbakeren, maar wordt vaak onder dezelfde noemer geschaard. Vandaar ook even onze reactie!

  We sluiten ons graag aan bij de reactie van mevrouw Zuidam; vooral de bij laatste alinea. Het gaat er toch om dat ze goed en lekker slapen en de rust krijgen die ze zo nodig hebben!

  Naar de tegenstanders van inbakeren willen wij benadrukken dat de Puckababy juist ruimer zit en dat deze de ontwikkeling van het lijfje niet in de weg staat en zeker niet te strak zit bij de heupjes. De Puckababy vormt zich als het ware een beschermend coconnetje rondom de kleine en biedt begrenzing tegen de maaiende armpjes. Daarnaast stelt het verhoogde gevoel van geborgenheid de baby gerust waardoor het vaster, dieper en langer slaapt. Verder kan het kindje zich met zijn armpjes en beentjes vrij bewegen in het eerste maanden slaapzakje. Uit de enthousiaste mails en reacties van ouders, is deze manier van slapen met de Puckababy vaak nét wat een kindje nodig heeft om zijn rust te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gaat er bij dit onafhankelijke (!) onderzoek om dat het inbakeren alleen werkt bij baby’s van 1 tot 7 weken. Dan scheelt het nog maar 10 minuten huilen per dag, wat ervoor zorgt dat inbakeren wetenschappelijk gezien niet effectief (genoeg) is.

  Het is uiteraard van groot belang om je baby te helpen om minder te huilen of rustiger te worden. De vraag is alleen of dit niet beter op een andere manier kan gebeuren dan met inbakeren.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten