Autisme al bij Baby's Zichtbaar

Is het mogelijk om al bij baby’s tekenen van autisme te identificeren? Recente onderzoeken lijken voor te stellen dat baby’s pas tekenen van autisme laten zien als ze ongeveer 12 maanden oud zijn. Tot die tijd kan hun ontwikkeling voor de buitenwereld normaal ogen.

Voor kinderen die een mogelijk verhoogd risico op autisme hebben, zou het beter zijn om zo vroeg mogelijk een diagnose te kunnen stellen. Dan zou de behandeling eerder kunnen starten en de kinderen mogelijk minder gevolgen merken van hun autisme. Daarom is een nieuwe studie gepubliceerd in ‘the American Journal of Psychiatry’ mogelijk erg interessant voor aanstaande ouders. Jason Wolff en zijn collega’s richtten zich op ‘speciale’ baby’s. Baby’s die op zijn minst één oudere broer of zus hadden met autisme.

Op de leeftijd van 6 maanden kregen 92 baby’s een MRI hersenscan. Deze scans werden herhaald met 12 en 24 maanden. Het gedrag van de kinderen werd ook geobserveerd. De onderzoekers letten hierbij op mogelijke aanwijzigingen voor autisme.  Toen ze de resultaten analyseerden, ontdekten ze een nieuw gegeven. Kinderen die uiteindelijk autisme ontwikkelden of een gedragsstoornis in het autistisch spectrum, lieten duidelijk een andere vorm van hersengroei zien. Het verschil zat in de ‘communicatielijnen’ van de diverse hersendelen.

Met 6 maanden vertoonden deze baby’s een versnelde ontwikkeling van de zogenaamde ‘witte stof banen’ in de hersenen. Witte stof in de hersenen is belangrijk voor de verbinding van hersencellen. Met 12 en 24 maanden werd een langzamere ontwikkeling dan normaal waargenomen. Het lijkt erop dat de ontwikkeling van de witte stof bij autistische kinderen eerst te snel gaat. Daarna stagneert de groei op een dergelijke wijze, dat de kinderen de slag niet meer kunnen inhalen.

Wat betekent de uitslag van dit onderzoek in de praktijk? Op dit moment staat het allemaal nog in de kinderschoenen. Artsen gaan voorlopig niet baby’s met een verhoogd risico een MRI hersenscan geven om te controleren op autisme. Daar is de basis nog te zwak voor. Er moet binnen dit gebied nu meer soortgelijk onderzoek komen. Dan zou de toekomst er wellicht heel anders kunnen uitzien voor kinderen (en hun ouders) met autisme.

Referentie
1. J.J. Wolff, G. H. Gu, G. Gerig, J.T. Elison, M. Styner, S. Gouttard, K.N. Botteron, S.R. Dager, G. Dawson, A.M. Estes, A.C. Evans, H.C. Hazlett, P. Kostopoulos, R.C. McKinstry, S.J. Paterson, R.T. Schultz, L. Zwaigenbaum and J. Piven. 2012. Differences in White Matter Fiber Tract Development Present From 6 to 24 Months in Infants With Autism. Am. J. Psychiatry 2012; 10.1176/appi.ajp.2011,11091447.

Reacties