Baby's Gapen niet Na

Als we iemand anders zien gapen, is de kans groot dat we zelf gaan volgen. Het lijkt een haast onhoudbare reactie. Je moet gewoon ‘terug gapen’! Voor baby’s en jonge kinderen blijkt dit echter nog niet het geval.

Schotse wetenschappers hebben vastgesteld dat baby’s of jonge kinderen niet de neiging hebben om mee te gaan gapen als ze andere dit gedrag zien vertonen. Pas als kinderen de leeftijd van ongeveer vijf jaar bereiken, gaan zij ook geeuwen kopiëren. Vanaf ongeveer 11 jaar zijn kinderen net zo gevoelig voor het ‘besmettelijke’ gapen als volwassenen.

Voor het onderzoek werd het gedrag van 22 baby’s en  kinderen bestudeerd. Ze kregen filmbeelden van gapende mensen en dieren te zien. Ze bleken niet gevoelig voor het gaap gedrag van anderen.

Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat het deel van ons brein dat ons in staat stelt om empathie te voelen nog in ontwikkeling is gedurende de kindertijd. ‘Mensen die hoog scoren op het gebied van empathie, vertonen veel vaker de besmettelijke vorm van gapen’, verklaart hoofdonderzoeker Jim Anderson. Bij baby’s en jonge kinderen is dit deel van de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor voelen zij geen neiging om mee te gapen.


Referentie
1. A. Millen, J.R. Anderson. 2010. Neither infants nor toddlers catch yawns from their mothers.

Reacties