Baby’s IQ Stimuleren door Voeden op Verzoek – Deel 1

Een pas gepubliceerd onderzoek laat een positief verband zien tussen voeden op verzoek en de hoogte van het IQ bij kinderen. Het is de eerste studie in dit onderzoeksveld. Onderzoekers Maria Lacovou en Almudena Sevilla-Sanz bestudeerde de medische gegevens van meer dan 10.000 kinderen geboren in Engeland rond 1990. De kinderen die als baby’s op verzoek werden gevoed, bleken een hoger IQ te hebben. Het maakte hierbij niet uit of de baby’s borstvoeding of kunstvoeding op verzoek kregen.

Toen deze kinderen pas 4 weken oud waren, werden de moeders gevraagd of ze op verzoek of op schema voedden (ongeveer iedere 4 uur). De moeders konden drie antwoorden geven:
1. Ja, altijd op schema (7.2%);
2. Ja, ik probeer wel zoveel mogelijk op schema te voeden (23.4%);
3. Nee, ik voed op verzoek (69.4%).


De moeders werden ook gevraagd naar hun gezondheid en psychische gesteldheid. En de kinderen kregen standaard ontwikkelingstesten met de leeftijd van 5, 7, 11 en 14 jaar. De IQ test werd afgenomen toen de kinderen 8 jaar waren.

De resultaten lieten zien dat moeders die hun baby’s op schema voedden, op bijna alle vragen over hun gestelheid hoger scoorden. Ze bleken bijvoorbeeld niet zo moe te zijn. Maar, hun kinderen bleken later wel slechter te presteren op de standaard testen. Ook hun IQ kwam lager uit. De onderzoekers hebben nog een extra controle gedaan naar de achtergrond van de ouders. Er werd onderscheid gemaakt tussen opleidingsniveau, hoogte van inkomen, geslacht van de baby, moeders gezondheid en de manier van ouderschap. De resultaten bleven hetzelfde.

Volgens onderzoeker Iacovou is de uitkomst van het onderzoek hoog statistisch significant. Wat inhoudt dat de kans dat de resultaten van het onderzoek op toeval zijn gebaseerd, zeer onwaarschijnlijk is. Het verschil in hoogte van het IQ heeft zeker gevolgen in de ‘echte wereld’. Iacovou geeft aan dat een IQ verbetering van 4 tot 5 punten al kan betekenen dat een kind in de klas een stuk beter zou kunnen presteren.   
Referentie
1. M. Iacovou and A. Sevilla. 2012. Infant feeding: the effects of scheduled versus on-demand feeding on mothers’ wellbeing and children’s cognitive development.

Reacties

  1. Interessant verhaal, één detail: borstvoeden op verzoek is de biologische norm (in de oertijd hadden ze geen klok). Het IQ dat kinderen daardoor krijgen is dus het normale IQ dat mensen geacht worden te krijgen. Alles wat daarvan afwijkt (kunstvoeding, voeden op schema) VERLAAGT het IQ. Dan hebben we de feiten weer op een rijtje en ligt de bewijslast daar waar hij thuishoort. En hoef je je geen strebermoeder te voelen die per se een 'hoogbegaafd' kind wil, terwijl je gewoon normaal voedt.
    Succes met dit leuke project verder!
    Anne Hofstede

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten