Baby’s IQ Stimuleren door Voeden op Verzoek – Deel 2

Gisteren hebben we het gehad over het recente onderzoek naar het verband tussen voeden op verzoek of op schema en de hoogte van IQ bij kinderen: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/04/babys-iq-verhogen-door-voeden-op.html. Vandaag gaan we nog dieper in op de resultaten van dit onderzoek. De resultaten lieten zien dat voeden op verzoek zorgde voor hogere prestaties op de standaard testen en voor een hoger gemiddeld IQ.

De onderzoekers wilden daarnaast weten of er iets anders was op te merken aan de moeders die altijd op schema voeden en de moeders die ‘probeerde’ op schema te voeden. Zou het kunnen zijn dat deze moeders gewoon anders zijn? Dat de reden van de slechtere test scores van hun kinderen samenhing met andere factoren dan hun 'manier van voeden'?

De resultaten waren interessant. De moeders die wel de intentie hadden op om schema te gaan voeden, maar dit in de praktijk niet konden / volhielden, hadden kinderen met dezelfde soort uitkomsten als de op verzoek gevoede baby’s. Het lijkt er op dat het in de praktijk uitvoeren van op schema voeden, meer invloed heeft dan alleen maar de intentie hebben om op schema te gaan voeden. De mogelijk gelijke opvoedingsstijlen van de moeders in groep 1 en 2, bleken geen verdere invloed te hebben op de testresultaten van hun kinderen.

Dit is pas het eerste onderzoek naar het mogelijke verband tussen voeden op verzoek en de hoogte van het IQ. Er is meer onderzoek nodig om het effect te bevestigen. Daarnaast is het nu niet duidelijk waarom het voeden op verzoek van onze baby’s mogelijk een IQ voordeel kan opleveren.

Referentie
1. M. Iacovou en A. Sevilla. 2012. Infant feeding: the effects of scheduled versus on-demand feeding on mothers’ wellbeing and children’s cognitive development.

Reacties

  1. In een paper van een psychologe/lactatiekundige uit Belgie genaamd: "En, slaapt ie al door?" is te lezen dat dit zou kunnen samenhangen met de suikerspiegel van de baby. Hoe regelmatiger/vaker de baby wordt gevoed, hoe stabieler de suikerspiegel. En hoe stabieler de suikerspiegel, hoe voorspoediger de hersenontwikkeling! Aldus de onderzoeksresultaten die deze mevrouw aanhaalt om nachtvoeden en voeden-op-verzoek te promoten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten