Baby's kunnen Beter Niet naar de Crèche

Gisteren keek ik naar een aflevering van Moraalridders (http://www.eo.nl/tv/moraalridders/aflevering-detail/moraalridders-68/) waarin psycholoog Marilse Eerkens aangeeft dat voor baby’s de eerste twee levensjaren zeer belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Uit alle wetenschappelijke onderzoeken die ik inmiddels zelf heb doorgespit, kan ik haar mening zeker onderstrepen.

De gedachte dat het de eerste jaren niet uitmaakt wie er voor de baby zorgt, als hij of zij maar goed wordt behandeld, is achterhaald. Baby’s kunnen zich pas hechten als ze zich helemaal vertrouwd voelen. In Nederlandse crèches zijn er continu andere verzorgers en daarbij zijn ze verantwoordelijk voor een groot aantal baby’s. Dit is zeker niet optimaal voor de ontwikkeling van je baby.  

Eerkens is niet de enige die inziet dat kinderen onder de twee jaar het beste kunnen worden opgevoed door hun ouders of in ieder geval door een vaste verzorger. Ook volgens Unicef doet kinderopvang van onvoldoende kwaliteit meer kwaad dan goed. ‘Vanuit het standpunt van het belang van het kind is het verkwisting van een kans die nooit meer terugkeert.’

Volgens Unicef is het gezien de praktische en financiële problemen, haast niet haalbaar om een kwalitatief hoogwaardige crèche te krijgen en te behouden. Goedkoper en beter voor de belangen van de baby is om er voor te zorgen dat één van de ouders gedurende de eerste twaalf maanden zelf voor de baby kan zorgen.

Eerkens gaf tijdens de uitzending aan dat ze zich baseert op een wetenschappelijk onderzoek uit 2010 van Esther Albers. Dit onderzoek liet zien dat baby’s gedurende de hele dag stresshormonen aanmaken als ze op de crèche zitten. Dit kan jaren later leiden tot bijvoorbeeld agressief gedrag bij jongens en depressies en angsten bij meisjes.

Als er nieuwe wetenschappelijke gegevens zijn, waaruit blijkt dat baby’s in de kinderopvang dagelijks stress hebben, dan mogen we dit niet zomaar naast ons neerleggen. We moeten kijken naar wat goed is voor onze nieuwe baby’s. Ook als dit betekent dat we ons leven dan wellicht anders moeten inrichten. Morgen zal ik het onderzoek van Albers verder bespreken.  


Reacties