Bevordert Speelgoed de Ontwikkeling van je Baby?

In iedere speelgoedwinkel kun je een schap voor baby’s vinden. Er is tegenwoordig zoveel keuze in baby speelgoed, dat alleen kiezen al een opgave lijkt. Naast ‘gewoon’ speelgoed is er ook eindeloze keuze in speelgoed om de ontwikkeling van je baby te bevorderen. Maar helpt dit soort speelgoed kleine kinderen echt bij hun ontwikkeling?

Inmiddels weten we wel dat spelen goed is voor de hersenontwikkeling. Het kan ook bijdragen aan probleemoplossende vaardigheden van kinderen. Maar welk speelgoed wordt dan gekozen als de ouders voor de schappen staan? De meeste ouders blijken de voorkeur te geven aan ‘lerend’ speelgoed. Vaak is het speelgoed gericht op creativiteit en is het (zeer) gedetailleerd. De complexiteit van dit soort speelgoed vraagt om nadenken van je baby. Alleen maar ‘gewoon’ spelen is vaak niet mogelijk bij educatief speelgoed. Ouders hebben meestal de onderliggende gedachte dat het educatief spelen hun kind later mogelijk kan helpen bij zijn of haar schoolcarrière.

‘Slim’ speelgoed is nog maar een recente uitvinding.
Sterker nog, speelgoed van elk soort is zelfs vandaag de dag nog zeldzaam in niet-geïndustrialiseerde landen. Daar spelen kinderen voornamelijk ‘doen-alsof’ en imiteren hierbij de dagelijkse activiteiten van hun ouders. Er wordt in de huidige maatschappij steeds meer verwacht en gevraagd van onze denkcapaciteit. Onze voorouders hoefden zich nooit bezig te houden met intelligentiemetingen.

De IQ scores zijn sinds de laatste eeuw gestegen. Het is niet dat mensen zoveel intelligenter zijn geworden. Het is wel zo dat onze huidige cultuur ons beter ‘traint’ om succesvol te kunnen zijn tijdens allerlei testen. Dat begint dus al van baby af aan. Het huidige educationele speelgoed bereidt je baby zelfs wellicht al voor op een latere IQ of andere ontwikkelingstest. Betekent dit dat je alleen educatief speelgoed moet kopen? Zeker niet. Ook het 'ouderwetse' doen-alsof spel helpt je baby bij zijn algehele ontwikkeling. En daar hoeft vaak geen speelgoedwinkel aan te pas te komen.


Referentie
1. D.F. Lancy. 2008. The anthropology of childhood: Cherubs, chattel, and changelings. Cambridge University Press.

Reacties