Crèche Levert Stressvolle Baby Op

Gisteren hebben we het gehad over psycholoog Marilse Eerkens, zie http://www.denieuwebaby.blogspot.com/2012/04/babys-kunnen-beter-niet-naar-de-creche.html. Ze gaf aan dat kinderen onder de twee jaar beter niet naar een crèche kunnen gaan. Ze baseert haar mening op het onderzoek van Esther Albers. Tot het onderzoek van Albers was er weinig bekend over het effect van op jonge leeftijd naar de crèche gaan.

Veel baby’s gaan tegenwoordig al met drie maanden naar het kinderdagverblijf. Op het moment dat de moeder weer moet gaan werken, gaat de baby naar de crèche. Baby’s die er tot dan toe aan gewend zijn om (zeer) goed verzorgd en volop geliefd te zijn, krijgen te maken met een behoorlijk intense overgang.

Albers onderzocht 64 baby's op 38 verschillende kinderdagverblijven in de leeftijd van drie tot negen maanden. Er werd gekeken naar het niveau van het stresshormoon cortisol in het speeksel van de baby's. Ook is er gekeken naar de kwaliteit van zorg op de crèches en thuis. Ook keek Albers naar de verschillende temperamenten van de baby’s.

Het cortisolniveau van baby’s tijdens hun verblijf op de crèches bleek significant hoger dan op de dagen dat ze thuis waren. De resultaten wijzen erop dat het naar het kinderdagverblijf gaan voor zeer jonge kinderen een behoorlijke inspanning is, die (veel) stress oplevert. Van alle 38 onderzochte kinderdagverblijven was de kwaliteit van zorg voor baby’s over het algemeen matig te noemen. Vooral tijdens de eerste maanden liepen temperantvolle baby’s een groter risico op het krijgen van een lage kwaliteit zorg.

Ook al was de zorg voor sommige, ‘gemakkelijkere’ baby’s wellicht iets beter, het maakte niets uit voor hun stressniveau. Alle baby’s toonden tekenen van stress. De cortisolniveaus hingen wel samen met de kwaliteit van zorg die de baby’s thuis ontvingen. Hoe meer sensitief en verzorgend de kinderen thuis werden benaderd, hoe hoger hun stressniveau op de crèche.


Referentie
1. E. Albers. 2010. The challenges of child care for very young infants. NWO.

Reacties