Doe je je Baby Echt een Plezier met een Looprekje?

Een baby of dreumes met een looprekje of loopstoeltje kan er leuk uitzien. Ook het kindje zelf heeft er meestal plezier van om al te kunnen ‘lopen’. Baby’s zouden normaal in deze levensfase nog niet in staat zijn om echt te lopen, maar het looprekje helpt ze om het al eerder te proberen. Is het een voorbeeld van een vroege verrijking of van een te vroege ontwikkeling waar het lichaam van de baby nog niet klaar voor is?

Een wetenschappelijke studie analyseerde de motorische en mentale ontwikkeling van 109 baby’s, in de leeftijd van 6 tot 15 maanden oud. Een deel had gebruik gemaakt van een looprekje of loopstoeltje en een deel had er geen ervaring mee.

De conclusies waren opmerkelijk. De baby’s met ‘looprek ervaring’ kropen en liepen later dan de baby’s zonder ervaring. Ook scoorde de baby’s die wel gebruik hadden gemaakt van een looprekje lager op de Bayley schaal van mentale en motorische ontwikkeling. Op basis van de resultaten concludeerden de onderzoekers dat de risico’s van looprekjes zodanig zijn, dat ze absoluut de eventuele voordelen van een looprekje teniet doen. Omdat de baby's nog niet klaar zijn om te leren lopen, zorgt het looprekje eerder voor een ontwikkelingsachterstand dan een ontwikkelingsvoorsprong.

Referentie
1. A.C. Siegel, R.V. Burton. 1999. Effects of Baby Walkers on Motor and Mental Development in Human Infants.


Reacties