Hebben Baby's al Gevoel voor Kunst?

Het lijkt misschien een rare combinatie: baby’s en kunst. Baby’s begrijpen hier toch helemaal niets van? Toch blijkt uit een recent Zwitsers onderzoek dat zelfs baby’s van 9 maanden oud al een voorkeur voor bepaalde kunst kunnen hebben.

Het onderzoek bestond in totaal uit vijf experimenten. Tijdens één van de experimenten kregen 24 baby’s (14 meisjes, 10 jongens) telkens zes schilderijen van Picasso of van Monet te zien. De wetenschappers hielden de ‘kijktijd’ naar elk schilderij bij. Daarna kregen de baby’s twee schilderijen van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien, Picasso’s ‘Landscape of Juan-les-pin’ en Monet’s ‘Poppy Field Near Giverny.’

Baby’s die hadden gekeken naar de Monet schilderijen, gaven nu de voorkeur voor de Picasso doeken. Maar de baby’s die al de hele tijd hadden gekeken naar Picasso schilderijen, bleken opnieuw liever naar een Picasso schilderij te kijken.

Tijdens een ander experiment kregen de baby’s zwart/witte versies van de schilderijen van Picasso en Monet te zien. Opnieuw bleken de baby’s voor Picasso’s werk te kiezen. Tot verrassing van de onderzoekers, die hadden verondersteld dat de voorkeur voor Picasso kwam door het kleurrijke karakter van zijn doeken.  

De wetenschappers concludeerden dat de voorkeur voor Picasso’s schilderijen waarschijnlijk komt door de duidelijke contrasten in zijn werk. Monet’s doeken hebben meer zachtere overgangen.


Referentie
1. T. Cacchione, W. Möhring and E. Bertin  What is it about Picasso? Infants' categorical and discriminatory abilities in the visual arts. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, Vol 5(4), Nov 2011, 370-378.

Reacties