Invloed Ouderschap op Baby’s Stressniveau

Sommige baby’s blijven nog kalm bij de grootste veranderingen, waar andere al onrustig worden van de kleinste dingen. Onderzoekers begrijpen niet volledig waarom sommige kinderen beter met stress om lijken te gaan. Heeft dit te maken met de manier van ouderschap of het DNA van de baby?

Cathi Propper en haar collega’s bestudeerden kinderen tijdens de eerste periodes van hun leven. Ze onderzochten 142 kinderen met 3, 6 en 12 maanden oud. Iedere keer werden de baby’s in een stressvolle situatie gebracht. Bijvoorbeeld het tijdelijk weggaan van hun moeder. De wetenschappers controleerden ondertussen baby’s hartslag. Ook werd het DNA van de baby’s verzameld. Voorgaande studies hebben laten zien dat een specifieke combinatie van het ‘stress gen’ meer aanleg geeft voor problemen zoals agressie en een verhoogd stressniveau.

Toen de baby’s 6 maanden oud waren, maakten de onderzoekers video’s van de moeders terwijl ze met hun baby’s speelden. Ze bekeken of de moeders hoog of laag sensitief met hun kinderen omgingen. Voor meer informatie over sensitief ouderschap kun je gaan naar http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/02/leer-je-baby-kennen.html en http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/03/zie-jij-je-baby-als-volwaardig-individu.html.


Met 12 maanden gaven de baby’s met hoog-sensitieve moeders en het ‘risico gen’, dezelfde reacties op stress als kinderen zonder het gen. Terwijl de baby’s met niet-sensitieve moeders en het ‘risico gen’ nog steeds hetzelfde stressniveau lieten zien als met 3 en 6 maanden oud.

Propper geeft aan dat de resultaten suggereren dat, alhoewel genen zeker een rol spelen in de ontwikkeling van stress, de manier van omgaan met de baby – zoals sensitief ouderschap – zeker een sterke invloed kan hebben. Zo sterk zelfs dat het genoeg kan zijn om het effect van het gen te veranderen.

‘Onze bevindingen geven aan dat de complexe ontwikkeling van gedrag en psychologische reacties van kinderen niet het resultaat zijn van natuur of opvoeding, maar een combinatie van beide,’ geeft Propper aan.


Referentie
1. C. Propper, G.A. Moore, W. Roger Mills-Koonce, C. Tucker Halpern, A.L. Hill-Soderlund, S.D. Calkins, M.A. Carbone and M. Cox. 2008. Gene–Environment Contributions to the Development of Infant Vagal Reactivity: The Interaction of Dopamine and Maternal Sensitivity.

Reacties