Kraamtijd Vragen - Ervaring

We hebben het afgelopen week over de wetenschappelijke kant van kraamtijd vragen gehad, zie http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/04/vragen-over-pasgeboren-babys.html. Ik herkende zeker de enorme hoeveelheid vragen die in me opkwamen tijdens de kraamperiode. Het vreemde was dat het wel leek alsof ik me nauwelijks had voorbereid op de komst van onze baby. De eerste tijd werd ik overspoeld door zoveel emoties en hormonen, dat het moeilijk was om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen. Ik ging twijfelen door alle 'adviezen' die van alle kanten op me werden losgelaten. Mijn twee voornaamste kraamtijd vragen waren:

1. Is het normaal dat mijn baby zo vaak aan de borst wilt drinken?

Alhoewel ik een borstvoedingscursus had gevolgd, kon ik me niet herinneren wat er over vaak voeden was gezegd. Mijn baby kreeg borstvoeding op verzoek, alleen was dit verzoek niet ongeveer om de 3 tot 4 uur, maar eerder elk uur. De meeste mensen gaven me het advies om er dan maar mee te stoppen, waarschijnlijk had ik te weinig melk. Niets bleek minder waar, gelukkig. Ik had namelijk melk in overvloed. Ik vond op een borstvoedingsforum het juiste antwoord: het was heel normaal en had zelfs een naam: clustervoeden.

2. Waarom huilt mijn baby meteen als ik haar even neer leg?  

Ik kon onze dochter nog geen seconde neerleggen. Ze wilde altijd bij mij zijn. Dat had ik eigenlijk nergens gelezen of gehoord. Niemand had met mij ooit besproken dat het normaal was als een baby 100% van de tijd bij je wilt zijn. Het leek me toen haast iets abnormaals. Jammer genoeg vond ik mijn antwoorden niet bij de kraamhulp. Zij gaf mij tips waar ik niets mee kon, want ze gingen tegen mijn gevoel in: 'Laat haar maar even huilen, dat is goed voor haar longen.' of 'Ze zal toch moeten leren om ook eens zonder jou te kunnen.' Met alle wetenschappelijke kennis die ik vandaag de dag bezit, hadden de opmerkingen me niet eens geraakt. Maar in mijn onzekere kraamtijd vond ik het erg vervelend. Gelukkig heb ik de 'adviezen' niet in de praktijk gebracht. Nu weet ik dat het normaal is als je baby dag en nacht bij je wilt zijn. Het is eerder abnormaal als je baby niet zo dicht bij je is, helemaal tijdens de eerste maanden.

Ik dacht dus goed geïnformeerd te zijn, maar in de praktijk bleken er toch veel gaten in mijn kennis te zitten. Van belang is dat je tijdens je meest kwetsbare periode, je intuïtie niet uit het oog verliest. Als je merkt dat je kennis op een bepaald gebied niet voldoende blijkt te zijn, zoek dan naar de juiste (wetenschappelijke) informatie. Zoveel mensen willen je dan hun mening opleggen, maar ik zou willen zeggen: blijf dicht bij jezelf en daarmee ook dicht bij je baby.

Reacties