Moeder en Baby - Twee Harten Kloppen Tegelijk

Een moeder en haar baby hebben een speciale, onbreekbare band. Het kan soms voelen alsof twee harten kloppen als één. De mooiste vorm van synergie tussen twee verschillende mensen. Uit een onderzoek van Ruth Feldman en haar collega’s blijkt dat het samensmelten van twee harten niet alleen maar een romantische voorstelling van de werkelijkheid is.

Laat moeder en baby interactie hebben door middel van oogcontact, dezelfde emotie en baby praat. Controleer tegelijkertijd hun hartritmes. Feldman en haar collega’s observeerden moeder-baby koppels terwijl hun hartslag werd gemonitord.  Ze vonden dat moeders en baby’s hun hartritmes coördineerden, met minder dan één seconde verschil tussen hun slagen.

Het effect bleek alleen op te treden als de moeders aan het communiceren waren met hun eigen baby’s. En alleen als de moeder-baby koppels ‘liefdevolle blikken en vrolijke emoties’ samen deelden. Als de moeders en hun baby’s bijvoorbeeld aan het lachen waren naar elkaar of samen aan het praten, gingen hun harten synchroon kloppen.

Baby’s en moeders delen op dergelijke momenten dezelfde stemming. En het gaat verder dan alleen oppervlakkig contact. Onderzoekers denken dat samen lachen en knuffelen diverse soorten psychologische veranderen triggeren. Het activeert belangrijke delen van de hersens die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de hartslag en zorgt voor het vrijkomen van oxytocine, ook wel ‘knuffel hormoon’ genoemd.

De bijzondere ‘samen kloppende’ momenten tussen jou en je baby helpen hem om zijn sociale intelligentie te ontwikkelen. Met drie maanden hebben de meeste baby’s het sociale oorzaak-gevolg ontdekt. Ze kunnen al geleerd hebben om bijvoorbeeld  mama of papa aan het praten te krijgen door hen een signaal te geven. Als je baby in jouw ogen kijkt en lacht, dan lach jij zeker terug. Je baby gaat meer aandacht besteden aan jouw stemming en hoe hij het beste sociaal kan communiceren. Dit helpt je baby om zijn zelfbewustzijn en een beetje zelfcontrole te ontwikkelen.

Als je baby met jou zijn sociale vaardigheden aan het ‘uitproberen’ is, leert hij ook automatisch hoe hij met andere mensen kan communiceren. De fijne, vrolijke en synchrone hartritme momenten tussen jou en je baby kunnen ervoor zorgen dat je baby een betere mensenkennis krijgt. Ook kan hij mede hierdoor een sterk gevoel voor empathie ontwikkelen.


Referentie
1. R. Feldman, R. Magori-Cohen, G. Galili, M. Singer and Y. Louzoun. 2011. Mother and infant coordinate heart rhythms through episodes of interaction synchrony.

Reacties